Köttfärslimpa med potatis och gräddsås

Köttfärslimpa med potatis och gräddsås

IMG_7516

4 port

45 min inkl tid i ugnen (ca 30-35 min)

  • 600 gram nötfärs (gärna 5%)
  • 1 msk ströbröd
  • 1 ägg
  • 1/2 dl lättmjölk
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 msk tomatpuré
  • salt
  • peppar

Gräddsås

  • "spadet" från köttfärslimpan i ugnen
  • 1,5 dl matlagningsgrädde 10-15%
  • 2 dl lättmjölk
  • 1-2 msk soja
  • 2 msk redning
  • salt
  • peppar
  • ev. vatten

Tillbehör

  • kokt potatis
  • grönsaker

Jag tycker att färs är en himla bra råvara faktiskt, vego som animalisk. Variationen är stor och du kan är det likväl till vardags som fest beroende på hur du väljer att tillaga det.

Att sen blanda ihop några få ingredienser i en skål, forma det till en limpa och köra in det i ugnen höjer ju känslan av att det är lättlagat också!

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Häll upp mjölken till limpan och ströbrödet i en bunke och låt svälla några minuter
  3. Skala under tiden löken och vitlöken, hacka fint eller riv i en bunke
  4. Blanda ner alla ingredienser till limpan i en bunke och forma till en limpa
  5. Grädda mitt i ugnen ca 30-35 min
  6. När limpan nästan är klar häller du av vätskan från formen i en kastrull
  7. Rör ner alla ingredienser till såsen, smaka av med salt och peppar och justera konsistensen med vatten
Emma Cedborger

1 Kommentar

  1. ingegerd den september 5, 2021 kl 14:38

    så gott och enkelt , tack för detta recept!

Lämna en kommentar