Krossad färskpotatis med krämigt ägg

image00001

4 pers

30 min

Ingredienser:

  • 8-12 färskpotatisar​
  • 4 st ägg​
  • 3 dl gräddfil​
  • 200 gram smör, plus 1 msk till gullöken​
  • 2 gullökar​
  • 2 st äpplen, granny smith​
  • 16 st potatischips, saltade gärna lantchips​
  • 70 gram parmesan​
  • 1 citron, zest och saft​
  • 1 kruka färsk dill​
  • 1 kruka gräslök​
  • 2 msk champagnevinäger​
  • Salt​
  • Svartpeppar​

Jag fick den här idéen när jag ville göra en vegetarisk variant på den klassiska lerpottasillen. Den funkar alldeles utmärkt som en egen rätt eller lägg allt på ett större fat och ha det mer som sharing på midsommarbuffén.​

Gör så här:

Häll gräddfilen i en kastrull, värm den på medelhög värme tills den spricker. Sila av i en finmaskig sil i kaffefilter. Spara vasslet som är vätskan som rinner av. Koka potatisen i lättsaltat vatten till den är mjuk. Skala och tärna äpplena i mindre bitar och lägg i en skål med saften från citronen, förvara kylt till servering. Bryn smöret i en kastrull, ta av från värmen och låt stå i 1 minut. Häll i vasslet. Reducera på medelvärme till hälften ungefär och smaka av med salt och 1 tsk vinäger. Skala och dela gullöken på längden och skär fina båtar av den. Lägg i stekpanna med 1 msk smör på låg värme tills den är karamelliserad. Smaksätt i slutet med 1 msk champagnevinäger. Smaksätt kvargen på gräddfilen med citronzest och salt. Koka äggen i ca 4 min och skala dom.​
Montering:​
Lägg 2-3 potatisar i botten på en medeldjup tallrik. Tryck till dom med en gaffel. Häll på den brynta vassle smörsåsen. Lägg på löken, äpplena, kvargen och krossade potatischips. Riv över parmesan. Toppa med delade ägget, hackad dill och gräslök. Addera lite salt på ägget och generöst med nymalen svartpeppar.​

Lämna en kommentar