Saftig pepparkaka med valnötter, lingon & Mascarponefrosting

Vet inte riktigt vad som hänt men det är pepparkaka i det mesta jag gör just nu. Med extra mycket ingefära för den där hettan.
I det här receptet samsas alla goda kryddor med valnötter och syrliga lingon. Om du vill ha det lite sötare kan du använda lingonsylt eller skippa bären helt.
Samma sak med nötterna, jag gillar när det är lite crunch men de går såklart att utesluta.
Kakan skär du i önskad storlek men här blev det ungefär 20 rejäla bitar. Toppa med frosting eller strunta i det, kakan funkar bra i sin ensamhet.
Jag väljer Mascarpone eftersom den är extra mild och gräddig men du kan använda vanlig färskost också.
För att få de raka kanterna använder jag min favoritkniv från Global, det är jubileumsutgåvan av den klassiska kockkniven som funkar utmärkt till det mesta i köket.
Ingredienser:
20-24 bitar
Pepparkaka:
200 g smör
2 dl mjölk
4 st ägg
2 dl strösocker
2 dl farinsocker
5 dl vetemjöl
1½ msk kanel
1 msk kakao
½ msk ingefära, malen
½ msk kardemumma, malen
3 tsk kryddnejlika, malen
2 tsk bakpulver
1 krm salt
100 g valnötter
100 g lingon, frysta
Frosting:
250 g Mascarpone, eller annan naturell färskost
1½ dl grädde
2 dl florsocker
½ tsk vaniljpulver
Topping:
50 g valnötter
Instruktioner:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en ugnsform, ca 20 x 30, med bakplåtspapper.
2. Smält smöret och blanda med mjölken.
3. Vispa strösocker, farinsocker och ägg fluffigt.
4. Blanda mjöl, kryddor, kakao, bakpulver och salt, sikta ner i äggvispet och vispa samman.
5. Tillsätt smöret och vispa snabbt ihop.
6. Grovhacka nötterna och vänd ner tillsammans med lingonen.
7. Häll smeten i formen och jämna till.
8. Grädda i nedre delen av ugnen i 25-30 minuter eller tills kakan stannat.
9. Låt svalna helt i formen.
Frosting:
10. Vispa samman Mascarpone och grädde.
11. Sikta ner florsocker och vaniljsocker och vänd samman, rör så lite som möjligt så att frostingen håller sig fast.
12. Bred över kakan och toppa med valnötter.
Enkelt & gott!