Lammentrecôte, polenta med kål och svamp samt rödvinssky

4 pers
60 min
Ingredienser:
Lamm
- 600 g lammentrecôte
- Salt
- Peppar
- Olivolja
- 5 dl rödvin till sås
- 3 msk oxfond (koncentrerad)
Polenta
- 2 dl polenta
- 1-1,5 liter utspädd kycklingfond
- 2 st schalottenlökar
- 2 dl grovt hackad svamp
- 1 dl riven västerbottenost
- 1 st vitlöksklyfta
- 100 gram smör
- Peppar
- Salt
Tillbehör
- 8 st brysselkål
- 1/4 zucchini
- 10 st små fina champinjoner
- Salt
Detta är en mycket härligt rätt som passar perfekt i vintermörkret. Har du inte provat att laga polenta ännu så tycker jag det är dags nu! Vill du hellre se mig göra detta så hittar du ett avsnitt på min Youtube-kanal HÄR.
Gör så här:
Polenta
Börja med att hacka ner schalottenlöken, svampen och vitlöken i mindre bitar. Stek detta i en kastrull eller stekpanna med högre kanter tills allt fått färg. Slå på kycklingfonden samt polentan under omrörning. Låt gå på medelvärme under omrörning tills polentan sugit åt sig vätskan. Sänk värmen uteliggare och låt sjuda i ca 35 minuter. Tillsätt smöret i mindre tärningar och smaka av med salt och peppar.
Lamm & sås
Putsa lammet från senor. Salta och peppra runt om. Hetta upp en stekpanna med olja och bryn köttet ordentligt på samtliga sidor. Sänk värmen och stek lammet till en innertemperatur på 55 grader och låte den vila på en skärbräda i minst 5 minuter. Slå på viner samt oxfonden i stekpanna och låt det reducera ner till hälften. Smaka av med salt och peppar, vispa ner lite smör precis innan servering.
Tillbehör
Strimla zucchini fint, dela ner brysselkål och stek i olivolja tillsammans med svampen, ha i fint hackad salvia och timjan samt smaka av med salt.
Servera!