Lammentrecôte, polenta med kål och svamp samt rödvinssky

Polenta

4 pers

60 min

Ingredienser:

Lamm

  • 600 g lammentrecôte
  • Salt
  • Peppar
  • Olivolja
  • 5 dl rödvin till sås
  • 3 msk oxfond (koncentrerad)

Polenta

  • 2 dl polenta
  • 1-1,5 liter utspädd kycklingfond
  • 2 st schalottenlökar
  • 2 dl grovt hackad svamp
  • 1 dl riven västerbottenost
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 100 gram smör
  • Peppar
  • Salt

Tillbehör

  • 8 st brysselkål
  • 1/4 zucchini
  • 10 st små fina champinjoner
  • Salt

Detta är en mycket härligt rätt som passar perfekt i vintermörkret. Har du inte provat att laga polenta ännu så tycker jag det är dags nu! Vill du hellre se mig göra detta så hittar du ett avsnitt på min Youtube-kanal HÄR.

Gör så här:

Polenta

Börja med att hacka ner schalottenlöken, svampen och vitlöken i mindre bitar. Stek detta i en kastrull eller stekpanna med högre kanter tills allt fått färg. Slå på kycklingfonden samt polentan under omrörning. Låt gå på medelvärme under omrörning tills polentan sugit åt sig vätskan. Sänk värmen uteliggare och låt sjuda i ca 35 minuter. Tillsätt smöret i mindre tärningar och smaka av med salt och peppar.

Lamm & sås

Putsa lammet från senor. Salta och peppra runt om. Hetta upp en stekpanna med olja och bryn köttet ordentligt på samtliga sidor. Sänk värmen och stek lammet till en innertemperatur på 55 grader och låte den vila på en skärbräda i minst 5 minuter. Slå på viner samt oxfonden i stekpanna och låt det reducera ner till hälften. Smaka av med salt och peppar, vispa ner lite smör precis innan servering.

Tillbehör

Strimla zucchini fint, dela ner brysselkål och stek i olivolja tillsammans med svampen, ha i fint hackad salvia och timjan samt smaka av med salt.

Servera!

Gabriel Jonsson

Lämna en kommentar