Lammterrine med rabarber samt ramslöksmajonnäs

Gabriel snittar

 

20 snittar

120 min

Ingredienser:

Lammterrine

  • 400 g lamm
  • 1 st gullök
  • 1 kruka rosmarin
  • 1 hel vitlök
  • 2 l rapsolja
  • 1 msk te

Rabarber (syrade)

  • 2 st rabarber
  • 5 dl 1-2-3 lag

Rabarberkräm

  • 2 st rabarber
  • 1 dl socker
  • 1 dl vatten

Ramslöksmajonnäs

  • 1 dl ramslöksolja
  • 1-2 dl majonnäs
  • Salt
  • Peppar

Övrigt

  • Krasse
  • Oxalis
  • Rågknäcke

Detta recept är skapat av Gabriel Jonsson som lyckades vinna Sveriges Mästerkock 2019. Detta passar perfekt till att laga till era gäster under alla sommarens festligheter.

Gör så här:

Lammterrin

Börja med att salta och peppra lammet runt om. Lägg det i en kastull och häll på rapsolja så att det täcker lammet. Dela vitlöken på mitten och lägg i den i oljan, en spara en klyfta till senare. Ha även i halva krukan med rosmarin och ett 10 tal pepparkorn. Låt lammet ligga i oljan på men en temperatur ca 100 grader tills lammet faller sönder (ca 1-2 timmar) Låt lammet svalna och dra sönder det i mindre bitar och lägg det i en bunke. Mixa te och rosmarin till ett pulver och blanda det med lammet. Smaka av me salt och peppar. Lägg lammet i en form som du fodrat med plasthölje och låt inga i kylen över natten under press.

Rabarber (syrade)

Skär ner rabarbern i mindre bitar och låt den ligga i 1-2-3 lagen gärna över natten.

Rabarberkräm

Koka upp sockret och vatten tillsammans med rabarber som du skurit ner i mindre bitar. Koka till rabarbern mjuknat och vätskan reducerats något. Mixa allt till en slät kräm och håll i kylen tills den ska serveras.

Majonnäs

Blanda majonnäs med ramslöksoljan och lägg den i en spritspåse.

Servera allt på ett knaprigt bröd och toppa med krasse samt oxalis.

 

 

Hej Gotland

Lämna en kommentar