Lammterrine med rabarber samt ramslöksmajonnäs

20 snittar
120 min
Ingredienser:
Lammterrine
- 400 g lamm
- 1 st gullök
- 1 kruka rosmarin
- 1 hel vitlök
- 2 l rapsolja
- 1 msk te
Rabarber (syrade)
- 2 st rabarber
- 5 dl 1-2-3 lag
Rabarberkräm
- 2 st rabarber
- 1 dl socker
- 1 dl vatten
Ramslöksmajonnäs
- 1 dl ramslöksolja
- 1-2 dl majonnäs
- Salt
- Peppar
Övrigt
- Krasse
- Oxalis
- Rågknäcke
Detta recept är skapat av Gabriel Jonsson som lyckades vinna Sveriges Mästerkock 2019. Detta passar perfekt till att laga till era gäster under alla sommarens festligheter.
Gör så här:
Lammterrin
Börja med att salta och peppra lammet runt om. Lägg det i en kastull och häll på rapsolja så att det täcker lammet. Dela vitlöken på mitten och lägg i den i oljan, en spara en klyfta till senare. Ha även i halva krukan med rosmarin och ett 10 tal pepparkorn. Låt lammet ligga i oljan på men en temperatur ca 100 grader tills lammet faller sönder (ca 1-2 timmar) Låt lammet svalna och dra sönder det i mindre bitar och lägg det i en bunke. Mixa te och rosmarin till ett pulver och blanda det med lammet. Smaka av me salt och peppar. Lägg lammet i en form som du fodrat med plasthölje och låt inga i kylen över natten under press.
Rabarber (syrade)
Skär ner rabarbern i mindre bitar och låt den ligga i 1-2-3 lagen gärna över natten.
Rabarberkräm
Koka upp sockret och vatten tillsammans med rabarber som du skurit ner i mindre bitar. Koka till rabarbern mjuknat och vätskan reducerats något. Mixa allt till en slät kräm och håll i kylen tills den ska serveras.
Majonnäs
Blanda majonnäs med ramslöksoljan och lägg den i en spritspåse.
Servera allt på ett knaprigt bröd och toppa med krasse samt oxalis.