Limekladdkaka med jordgubbsmousse

IMG_7089

En helt fantastiskt god moussetårta med smak av lime och jordgubbar! Enkel att göra, helt glutenfri samt bakad med mindre socker. Föredrar du att använda sockerersättning istället så funkar det alldeles utmärkt.

Tänk på att en kladdkaka alltid mår bäst efter en natt i kylen så förbered den gärna dagen innan servering.

Melissa Oskarsson - Hälsobak

Kladdkaka
Du behöver:
125
gram smör
3 ägg
1,5 dl mandelmjöl
0,75 dl majsmjöl
1 dl strösocker (eller sockerersättning)
2 tsk vaniljsocker
2 msk nypressad limesaft
Rivet skal från 2 lime

Jordgubbsmousse
Du behöver:
300 gram frysta jordgubbar
3 gelatinblad
2 dl vispgrädde
250 gram lätt kesella
0,5 dl strösocker (eller sockerersättning)
0,5 msk vaniljsocker

Gör såhär:
1. Kladdkaka - Sätt ugnen på 160 grader varmluft och klä en springform (20 cm) med bakplåtspapper.
2. Smält smöret och låt det svalna en aningen.
3. Vänd ner resten av ingredienserna och häll smeten i din form. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15-20 minuter. Kladdkakan ska vara kladdig i mitten men ha fasta kanter. Låt svalna helt.
4. Jordgubbsmousse - Tina jordgubbar och mixa dom sedan till en puré. Sila igenom purén så att du blir av med alla trådar och liknande.
5. Lägg gelatinbladet i kallt vatten i minst 5 minuter.
6. Vispa grädden löst. Den ska precis lämna spår efter sig. Vispar du den för hårt riskerar du en gryning mousse.
7. Blanda ihop jordgubbspuré, kesella och socker. Ta cirka 1 dl av jordgubbsblandningen och värm den i en kastrull. Krama ur gelatinbladen och vispa hastig ner ett gelatinblad i taget. Häll tillbaka den varma purén i skålen.
8. Vänd försiktigt ner lite grädde i taget och rör om tills du har en len mousse.
9. Häll moussen över kladdkakan och låt den stå i kylen i minst 3 timmar.
10. Toppa med färska bär - Ät och njut!

Lämna en kommentar