Majskolvar

MAJSKOLV

4 pers

30 min

Ingredienser:

  • 4 st majskolvar
  • Salt

Brynt smör och mandel:

  • 200 g smör (rumstempererat)
  • 10 g mandel
  • 1 st citron
  • 1 st torkad chili eller chiliflakes

Smetana/majonnäs och lök:

  • 1 dl smetana
  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl riven parmesan
  • 1 st silverlök
  • 1 st rödlök
  • 1 st citron (samma som ovan)

Majskolvar är helt klart en av Augustis bästa råvara. Försök gärna hitta Svenska färska majkolvar för bästa resultat.

Vill du se hur jag gör detta så hittar du avsnittet HÄR.

Gör så här:

Början med att hette upp en stor kastrull med saltat vatten. Skal och rengör majkolvarna från allt "skägg". Dela ner kolvarna i portionsbitar och sjud dem i vattnet ca 6-8 minuter. Stäng av värmen på kastrullen och låt dem ligga i så att dom ligger i vattnet totalt i 10 minuter. Låt majskolvarna svalna något.

Toppning:

Brynt Smör och mandel:

Bryn hälften av smöret och låt det svalna. Tillsätt det rumstempererade smöret i små kuber under omrörning tills det skapar en "kräm". Riv ner mandeln i smöret, gärna med ett zestjärn. Smaka av med citronzest och salt. Doppa kolvarna i smörkrämen så att det tänker hela majskolven lägg dem på ett fat och avsluta med att riva över ytterligare mandel och fint hackad chili.

Smetana/majonnäs och lök:

Blanda smetana och majonnäs tillsammans med riven parmesan och juice från 1/3 av citronen. Skär ner silverlöken oh rödlöken så tunt du kan, gärna med en mandolin. Doppa dina kolvar i majonnäskrämen och toppa med den tunt hyvlade löken och gärna någon grönt.

Servera och njut!

 

Gabriel Jonsson

Lämna en kommentar