Mini peanut butter cheesecake med choklad & jordnötter

Peanutbuttercheesecake mini bakalite.se 3

Att göra cheesecake i muffinsform är så smidigt, tidigare har jag gjort de här med choklad.

Här smaksatte jag krämen med jordnötssmör och toppade med choklad, som även den smaksatts med jordnötssmör, och grovhackade nötter.

Jag använde Oreokakor som botten men du kan välja vilken annan typ av hårda kakor du önskar. Jag gillar färgen på de här men du kan likaväl tillsätta lite kakao till ljusa kakor om du vill. Och, såklart, glutenfria kakor går precis lika bra.

Jag gör mina i muffinsformar av silikon från Pufz.se, du hittar dem här. Annars bör du ha en muffinsplåt eller åtminstone dubbla muffinsformar för att de ska hålla formen.

Jordnötssmörsostkaka i miniatyr med choklad och jordnötter, låter det bättre än Peanut butter cheesecake? Jag tycker inte det, vissa ord gör sig bättre på engelska, inte minst cheesecake.

Ostkaka på svenska är något helt annat än det här för min del, det är en grynig kaka som äts varm med sylt och grädde.

Oavsett namn, det här är väl värda att baka och bjuda de du tycker om på.

Yvonne - Baka Lite

Ingredienser:
Mini peanut butter cheesecake
12 st

Botten:
14 st Oreokex (1 paket, 154 g)
50 g smör

Fyllning:
300 g färskost
1 dl jordnötssmör
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 st ägg

Topping:
100 g choklad, mörk
1 msk rapsolja
½ dl jordnötssmör
50 g jordnötter, salta

Instruktioner:

1. Ställ 12 muffinsformar i en muffinsplåt med plats för 12 muffins eller använd silikonformar.

Botten:
2. Mixa kexen till ett smul.

3. Smält smöret och blanda med smulorna till en fast massa.

4. Fördela och tryck ner kakmassan jämnt i botten av formarna.

5. Sätt ugnen på 170 grader varmluft.

Fyllning:
6. Vispa ihop rumstempererad färskost och jordnötssmör med socker och vaniljsocker.

7. Tillsätt ägget och vispa samman.

8. Fördela fyllningen i formarna och jämna till.

9. Grädda i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter eller tills cheesecaken stannat i kanterna, mitten kan vara lite lös.

10. Låt svalna helt i formarna.

Topping:
11. Grovhacka och smält chokladen till toppingen tillsammans med olja.

12. Tillsätt jordnötssmör och rör slätt.

13. Häll choklad jämnt över varje cheesecakemuffin, strö över grovhackade jordnötter och ställ i kylen att stelna.

Enkelt & gott!

Lämna en kommentar