Mjölkchokladfudgebrownie

Mjölkchokladkaka bakalite.se 1

Om du tänkt att baka lite och föredrar ljus choklad framför mörk så är det här kakan för dig.

En krämig brownie, eller kladdkaka, med mjölkchoklad toppad med en smält-i-munnen-mjölkchokladganache, självklart enkel att baka.

Se till att fika den här kakan rumstempererad, då är den som godast eftersom allt känns sådär krämigt. Men vad vet jag, du kanske föredrar kalla och lite fastare kakor...

Det här är första gången jag stansar ut cirklar och jag gillar det, det får en helt annan lite mer "cafékänsla" och att jag ställde upp och åt upp de kanter som hamnade utanför var en bonus.

Du kan självklart skära kakan i vanliga fyrkanter eller vad du vill, smaken är ju densamma.

Ät som de är eller servera som en dessert med grädde och bär.

Yvonne - Baka Lite

Ingredienser:

Brownie:
150 g smör
200 g choklad, ljus
2 st ägg
2 dl farinsocker (eller vanligt strö)
2½ dl mjöl
½ dl kakao

Topping:
150 g choklad, ljus
1½ dl grädde
½ msk raps- eller olivolja

Instruktioner:

1. Finhacka chokladen och lägg i en bunke.

2. Smält smöret och häll över chokladen, rör om tills all choklad smält och du har en slät chokladkräm. Låt svalna något.

3. Sätt ugnen på 170 grader.

4. Klä en ugnsform med bakplåtspapper, ca 15 x 30 cm. Fukta pappret och krama ur det så är det lättare att få det att passa formen.

5. Vispa ägg och socker fluffigt.

6. Blanda mjöl och kakao, tillsätt smeten.

7. Tillsätt chokladsmöret och rör slätt.

8. Häll smeten i formen och bred ut jämnt.

9. Grädda i mitten av ugnen ca 15-20 minuter. Kakan ska vara rörlig i mitten medan kanterna ha satt sig.

10. Låt svalna helt i formen medan du gör toppingen.

Topping:
11. Grovhacka choklad och lägg i en bunke tillsammans med olja.

12. Värm upp grädde och häll över chokladen. Låt stå i några minuter rör sedan till en slät chokladkräm.

13. Låt svalna och tjockna något, rör om ett par gånger under tiden.

14. Bred ut chokladkrämen på kakan och ställ i kylen över natten. Eller så länge du orkar vänta men låt gärna chokladen stelna.

15. Skär i bitar av önskad storlek och servera rumstempererad.

Enkelt & gott!

14 Kommentarer

  1. Ann Augustin den maj 7, 2021 kl 20:46

    Undrar när du stansar, före elr efter du lagt på glasyren? Mvh Ann

    • Yvonne - Baka lite den maj 23, 2021 kl 10:32

      Hej Ann!

      Din kommentar har fastnat i skräpposten, ber om ursäkt för det! 🙂

      Jag stansar efter att jag satt på toppingen, se bara till att den har stelnat ordentligt. 🙂

      Lycka till!

      Mvh Yvonne

  2. Ann Augustin den maj 7, 2021 kl 20:05

    Tusen tack, ska testa och baka dem ikväll! Stansar du före efter du brett på glasyren?

  3. Sunny den maj 6, 2021 kl 11:32

    Brukar inte baka.. men detta lät lockande så ska testa!
    Har en fundering däremot..
    läste att man ska lägga smeten i någon form,måste man köpa någon speciell form eller man skär själv ut den runda formen som på bilden ?

    • Yvonne - Baka lite den maj 23, 2021 kl 10:36

      Hej Sunny!

      Din kommentar har fastnat i skräpposten, ber om ursäkt för det! 🙂

      Vad kul att du gillar receptet! Det går alldeles utmärkt att bara skära kakan i vanliga fyrkanter, men om du vill göra som jag gjort så använde jag en högre typ av rund pepparkaksform för att få dem runda.

      Du kan självklart bara skära dem runda med en kniv också, se bara till att kniven är vass och kakan kall. 🙂

      Lycka till!

      Mvh Yvonne

  4. Jenny den maj 5, 2021 kl 21:06

    Alltså jag vet inte om det är ett stort misstag eller kanske rent av det bästa som hänt mig att jag hittade din sida 😍 vilka recept!! Och så himla generöst av dig att du delar med dig av dem!
    Detta är ju ren lycka för smaklökarna!… Värre blir det kanske för min figur 😂

    • Yvonne - Baka lite den maj 23, 2021 kl 10:38

      Hej Jenny!

      Din kommentar har fastnat i skräpposten, ber om ursäkt för det! 🙂

      Tusen tack för dina ord, blir så himla glad! 🙂
      Jag hoppas att du hittar mycket gott som leder till en glad figur. 😉

      Mvh Yvonne

  5. Katarina Winslow den maj 5, 2021 kl 10:39

    Har precis anmält mig att följa dig när såg dina brownies. Yammi, yammi. Undrar bara – går dom att frysa?

    • Yvonne - Baka lite den maj 5, 2021 kl 10:43

      Hej Katarina!

      Så roligt att höra! Tack!

      De går bra att frysa, jag skulle dock frysa in dem utan toppingen och sätta på den efteråt.:)

      Mvh Yvonne

  6. Camilla den maj 5, 2021 kl 09:17

    Hej!
    Vilket fantastiskt konto du har,hög inspiration!
    En fråga,när du bakar brownien, kör du varmluft eller under /övervärme i ugnen?
    Mvh
    Camilla

    • Yvonne - Baka lite den maj 5, 2021 kl 09:19

      Hej Camilla!

      Tusen tack för fina ord! ♡

      Alltid över och under, brukar skriva ut när jag använder varmluft.:)

      Mvh Yvonne

      • Therese den maj 6, 2021 kl 17:58

        Är det dumt att dubbla receptet om man vill göra större?

        • Yvonne - Baka lite den maj 23, 2021 kl 10:34

          Hej Therese!

          Din kommentar har fastnat i skräpposten, ber om ursäkt för det! 🙂

          Om du gör dubbel sats skulle jag göra den i en större, ca 30 x 40. Då borde det funka.

          Mvh Yvonne

      • Therese den maj 6, 2021 kl 17:58

        Är det dumt att dubbla receptet om man vill göra större?

Lämna en kommentar