Mjuk äppelkaka

IMG_6069

En otroligt saftig och god äpplekaka som är bakad med havremjöl, kokosmjöl samt mindre socker! Extra god blir den med lite vaniljvisp eller en klick glass.

Melissa Oskarsson - Hälsobak

Till cirka 10 bitar
Du behöver:
3 urkärnade och fint skivade äpplen
150 gram smör
4 ägg
1,25 dl strösocker/sockerersättning
3 dl havremjöl
0,75 dl kokosmjöl
1 msk fiberhusk
1,5 msk vaniljsocker
1 msk kanel
1 msk kardemumma
4 tsk bakpulver
2 dl mosad/mixad banan
2,5 dl filmjölk

Topping
2 msk strösocker/sockerersättning
0,5 msk kanel

 

Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft och klä en liten mindre långpanna med måtten 20 x 30 cm.
2. Smält smöret och ställ det åt sidan.
3. Vispa ägg och socker poröst med elvisp i cirka 5 minuter. Det ska vara vitt och fluffigt.
4. Blanda samman alla torra ingredienser i en skål och bananen samt filmjölken i en annan skål.
5. Vänd försiktigt ner alla ingredienser förutom äpplena i äggvispet.
6. Häll smeten i din form och tryck ner tunna äppelskivor i hela kakan.
6. Blanda ihop socker och kanel och strö det över kakan.
7. Grädda i mitten av ugnen i cirka 20-25 minuter. Låt svalna helt!

Äppelkakan kan kännas en aningen mjuk när den kommer direkt från ugnen men i takt med att kakan svalnar så blir den fastare. 

Lämna en kommentar