Näringsrik morotskaka

En otroligt god morotskaka bakad med vårt extremt näringsrika sädesslag havregryn! Innehåller nästan 60% mindre socker än dom "klassiska" varianterna då jag bytt ut en del av sockret mot bananer. Men oroa er inte, banansmaken existerar inte!
Det är viktigt att kakan får svalna helt, gärna en timme eller två i kylskåp för att uppnå en rättvis konsistens.
Morotskaka
Du behöver:
3 dl havregryn
3 ägg
2 små bruna bananer
1,5 dl turkisk yoghurt
0,75 dl rapsolja
0,5 dl kokosmjöl
3 tsk fiberhusk
2 tsk bakpulver
0,75 dl strösocker
3 tsk kanel
2,5 tsk malen kardemumma
2 tsk malen ingefära
3 dl finrivna morötter
Frosting
Du behöver:
300 g färskost
75 g rumsvarmt smör, mjukt
2 dl florsocker
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
2. Mixa havregrynen fint och ställ åt sidan.
3. Mixa ägg, bananer, turkisk yoghurt och rapsolja.
4. Tillsätt dom mixade havregrynen samt resterande torra ingredienser och vänd samman till en klumpfri smet.
5. Vänd ner morötterna.
6. Klä en springform (24 cm) och häll i smeten.
7. Grädda i nedre delan av ugnen i cirka 30-40 minuter. Låt svalna helt.
8. När kakan svalnat vispar du ihop färskosten och smöret med hjälp av en elvisp och vänder sedan försiktigt ner florsockret.
10. Bre ut frostingen över kakan.
11. Ät och njut!
Testade denna i helgen! Kommer aldrig göra ”vanlig” igen! Det är så likt man kan komma om man vill ha ett hälsosammare alternativ ☺️ Jag tog 1,5 dl florsocker ist och hade även i limeskal å lite juice av limen. Tack för ett toppen recept!
Men åh! Vad glad jag blir Louise! Tusen tack för att du delade med dig 🙂
Hej, går det att byra ut kokosmjölen mot annat mjöl ex mandelmjöl eller kan man mixa eget kokosmjöl?
Hej Fia!
Det funkar utmärkt att byta ut kokosmjölet mot 1 dl mandelmjöl 🙂
Hej, går det bra med soygurt eller annat vegansk yoghurt istället för turkisk yoghurt?
Hej Natalie,
Absolut! Det finns ju vegansk turkisk yoghurt från Oatly som funkar fint.