Näringsrik Silviakaka

IMG_8456

Här har ni en näringsrikare variant på den klassiska Silviakakan som är bakad med mindre socker. Så himla god!

 

Kakan är bakad med bland annat havregryn och banan vilket gör att den är lite tyngre än den klassiska varianten men ack så god ändå!

Melissa Oskarsson - Hälsobak

Silviakaka
Du behöver:
150 g smör
4 ägg
1,5 dl strösocker
3,5 dl havregryn
0,75 dl kokosmjöl
1 msk fiberhusk
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl turkisk yoghurt
2 dl mosad/mixad banan

Glasyr
Du behöver:
150 g smör
0,75 dl strösocker
2 äggulor
1 msk vaniljsocker

Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft och klä en bakplåt med måtten 20 x 30 cm.
2. Smält smöret till kakan och ställ det åt sidan.
3. Vispa ägg och strösocker riktigt poröst cirka 5-8 minuter med elvisp.
4. Mixa havregrynen fint och blanda samman dom med resterande torra ingredienser.
5. Vänd ner alla ingredienser i äggvispet och vänd försiktigt ihop smeten med hjälp av en slickepott.
6. Häll smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 20-25 minuter.
7. När kakan svalna gör du glasyren. Smält smöret tillsammans med strösockret och låt det puttra på låg värme i några minuter.
8. Ta av kastrullen från spisen och vispa ner äggulorna samt vaniljsockret.
9. Häll glasyren över kakan och låt den stelna helt i kylen.
10. Skär upp i bitar, ät och njut!

Lämna en kommentar