Naturligt sötad semla med fullkorn

IMG_7723

Semlor, något jag fullkomligt älskar och jag blir alltid lika glad när semmelsäsongen är här! Min variant på semla är naturligt sötad och bakad med lite extra fullkorn och är minst lika god som den klassiska varianten - Ni måste testa!

För veganska semlor:
Byt ut smöret mot växtbaserat smör och mjölken mot växtbaserad mjölk - Soja eller havre.
Penslar bullarna med växtbaserad mjölk och använd dig av växt baserad grädde istället för vanlig grädde - soja eller havre.
För glutenfria semlor:
Byt ut vetemjölet mot cirka 7-8 dl glutenfri mjölmix (420 g) samt 1 msk fiberhusk. Fiberhusken tillsätter du efter att du löst upp jästen i mjölken - rör om noggrant.

Melissa Oskarsson - Hälsobak

Till 9 stora semlor
Semmelbullar
Du behöver:
25 g jäst
2,5 dl mjölk
75 g smör, rumsvarmt
0,5 dl agavesirap
1 msk nystött kardemumma
0,5 tsk salt
6 dl kärnvetemjöl med fullkorn (kungsörnen)
1 uppvispat ägg till pensling

Mandelmassa
Du behöver:
100 g sötmandel
8 färska och urkärnade dadlar
2-3 msk vispgrädde
1-2 krm bittermandelarom (går att utesluta)
En nypa salt

Topping
4 dl vispgrädde

 

Gör såhär:
1. Smula ner jästen i en bunke.
2. Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt) och häll över jästen, rör om tills jästen löst upp sig helt.
3. Tillsätt smör i bitar, agavesirap, kardemumman och hälften av mjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt sedan resten av mjölet samt saltet.
4. Knåda degen väl på låg hastighet i maskin cirka 10 minuter eller för hand 15 minuter.
5. Låt degen vila under en bakduk i 25 minuter.
6. Dela degen i 10 delar. Rulla till runda bollar och lägg dom på en plåt. Låt jäsa under en bakduk till dubbel storlek. Cirka 1,5-2 timmar.
7. När bullarna jäst klart sätter du ugnen på 200 grader varmluft och penslar dom med ägg. Grädda i mitten av ugnen i cirka 10-15 minuter. Låt svalna.
8. Sätt ugnen på 180 grader varmluft och lägg mandlarna på en plåt. Rosta i mandlarna i cirka 15 minuter.
9. Lägg mandlarna tillsammans med dadlarna och en nypa salt i en matberedare och mixa tills det är lite chrunch i mandelmassan. Tillsätt sedan grädde tills du nått en önskad konsistens och smaka av med bittermandelarom.
10. Vispa grädden och klipp triangulära lock i dina bullar. Fyll bullarna med mandelmassa och vispgrädde. Lägg på locket - Ät och njut!

Bullarna du inte tänker använda direkt rekommenderar jag att du fryser in. Mandelmassan klarar sig upp till en vecka i kylen. Den kan bli lite fastare med tiden men då är det bara att tillsätta lite mer vispgrädde.

 

Lämna en kommentar