Tryffelkaka på 4 ingredienser

Nobake chokladtårta bakalite.se 2

Det här är enkelt men smakar inte enkelt.

Dessutom kan du variera chokladen hejvilt vilket innebär att du kan göra precis den variant du föredrar.

Byt ut chokladsorterna som du vill men använd mängden som jag har gjort här om du vill vara säker på att det håller ihop.

Dulcey är någon slags karamelliserad variant av vit choklad och har olika namn beroende på varumärke. Jag använde Gold från Callebaut, Valrhonas heter Dulcey  men den som finns i vanlig butik kommer från Odense och heter "vita chokladknappar med karamell".

Även botten kan varieras efter de kakor du föredrar, Digestive, Oreo, havrekakor osv. Anledningen till att jag valde Savoiardi är för att det var de kakor vi hade hemma vid tillfället.

Välj glutenfria kakor för en glutenfri tårta.

Yvonne - Baka Lite

Ingredienser:
Tryffelkaka
8-10 bitar

Botten:
100 g kakor (ex 10 st Savoiardikex)
50 g smör

Tryffel 1:
250 g choklad, mörk
100 g choklad, ljus
3 dl grädde
25 g smör

Tryffel 2:
200 g blond choklad (Gold, Dulcey, karamelliserad)
1½ dl grädde

Instruktioner:

Botten:
1. Klä en springform, 20-24 cm, med bakplåtspapper i botten och sätt tårtplast längs insidan.

Om du inte har tårtplast kan du klippa ut längder av bakplåtspapper och tejpa ihop.

2. Smält smöret.

3. Mixa kakorna till ett fint smul och blanda med smöret.

4. Tryck ner kaksmulet jämnt i botten av formen och ställ i kylen.

Tryffel 1:
5. Grovhacka chokladen och lägg i en bunke tillsammans med smöret.

6. Värm upp grädden tills det börjar ryka och häll över chokladen och smöret. Låt stå ett par minuter och rör sedan till en slät och blank chokladkräm.

7. Häll chokladsmeten över kakan och låt svalna innan du ställer den i kylen för att stelna ett par timmar.

Tryffel 2:
8. Grovhacka chokladen och lägg i en bunke.

9. Värm upp grädden tills det börjar ryka och häll över chokladen. Rör tills du har en slät och blank chokladkräm.

10. Ta kakan ur kylen och häll på tryffeln, bred ut jämnt.

11 . Ställ kakan i kylen att stelna, gärna över natten.

12. Ta fram en stund före servering och toppa gärna med bär, frukt, grädde, nötter, choklad eller vad du önskar.

Enkelt & gott!

Lämna en kommentar