Ostpaj med brynt smör och havskräfta

Ostpaj2

1 paj, till ca 10 personer.

60 min

Ingredienser:

Pajdeg

  • 125 g smör, rumsvarmt 
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk vatten
  • 1 tsk salt

Fyllning

  • 5 ägg
  • 4 dl vispgrädde
  • 3 dl riven prästost
  • 100 g smör
  • 1 gul lök, gärna med blast, finhackad
  • ½ tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Topping

  • 10 havskräftor
  • 3 vitlöksklyftor, skalade
  • 2 msk neutral rapsolja
  • 2 dl gräddfil
  • 1 kruka dill

Denna paj är helt otroligt god och passar perfekt till kräftskivan. Här är den gjord med brynt smör och toppas med en vitlöksstekt havskräfta.

Vill du hellre se mig göra denna så hittar du det på min YouTube-kanal HÄR.

Gör så här:

Pajdeg

Sätt ugnen på 225˚.

Blanda smör, mjöl, vatten och salt till en deg och låt den vila i kylen i ca 30 min. Kavla eller tryck ut degen i en pajform eller springform, ca 26 cm i diameter. Nagga degen med en gaffel och ställ in den på ett galler mitt i ugnen, grädda ca 15 min. 

Fyllning

Blanda ägg, grädde ost, salt och peppar i en skål. Lägg smöret i en stekpanna och värm på medelvärme tills det är brynt, tillsätt löken och låt den bli mjuk. Låt svalna och rör sedan ner lök och smör i äggblandningen. Häll fyllningen i pajskalet och grädda i 20-30 minuter (225˚) tills fyllningen har stannat och fått färg.

Topping 

Skala havskräftorna. Skär vitlöksklyftorna i tunna skivor. Hetta upp oljan i en stekpanna, lägg i vitlöken och fritera skivorna långsamt. Ta stekpannan från värmen och tillsätt kräftstjärtarna, låt dem ligga i oljan i ca 30 sekunder. Lägg över kräftstjärtar och vitlök på en tallrik. 

Skär upp pajen, toppa bitarna med gräddfil, havskräftor och den friterade vitlöken samt garnera med dill. 

Gabriel Jonsson

Lämna en kommentar