Palacinke - Pannkakor från Balkan

Till 8 palacinke behöver du:
- 2 ägg
- 2,5 dl vetemjöl
- 0,5 dl raps/solrosolja
- 1 dl kolsyrat vatten
- 2 dl mjölk
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 krm salt
- ca 1 msk olja till stekning
Förslag på fyllning:
- Nutella
- Smulade kex
:
Palacinke, eller pannkakor som man säger på svenska. Ett recept från Balkan som påminner om dem tunna goda pannkakorna man hittar i konditorierna nere i Balkan. Det är något speciellt med deras smak som urskiljer dem från den klassiska svenska pannkakan. Jag tycker verkligen att ni ska testa!
Gör så här:
- Börja med dina ägg i en bunke.
- Tillsätt mjölk, mjöl, vaniljsocker och salt.
- Vispa tills det blir en slät smet.
- Tillsätt sedan det kolsyrade vattnet och oljan. Vispa till en slät smet.
- Låt stå i kylen i 20-30 minuter.
- Värm din stekpanna på hög medelhög/hög värme. Inte max men inte heller mellan.
- Häll i din olja i din varma stekpanna, virvla runt den så den täcket hela stekpannan oavsett om det är nonstick eller inte och häll sedan ut resterande olja i en skål vid sidan. Detta ska göras innan varje pannkaka.
- Häll i en slev smet i stekpannan, beroende på hur stor stekpannan är så behöver man olika mängd. Smeten ska precis täcka hela botten. Det får inte bli för tjockt.
- Stek i några sekunder på första sidan. Det går bra att vända när man inte ser någon smet på ovansidan utan allt har blivit fast. Pannkakan ska inte få mycket färg alls.
- Vänd pannkakan och stek i 10-20 sekunder på andra sidan och sedan är det färdigt.
- Gör samma procedur med resterande pannkakor och avsluta med att fylla dem med en massa gott! I mitt fall var det nutella och krossade kex från Balkan.
Spännande. Ska prova i helgen 🙂
Vad roligt! Hoppas det smakade gott! 😊