Palacinke - Pannkakor från Balkan

IMG_8643

Till 8 palacinke behöver du:

  • 2 ägg
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl raps/solrosolja
  • 1 dl kolsyrat vatten
  • 2 dl mjölk
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • ca 1 msk olja till stekning

 

Förslag på fyllning:

  • Nutella
  • Smulade kex

:

 

Palacinke, eller pannkakor som man säger på svenska. Ett recept från Balkan som påminner om dem tunna goda pannkakorna man hittar i konditorierna nere i Balkan. Det är något speciellt med deras smak som urskiljer dem från den klassiska svenska pannkakan. Jag tycker verkligen att ni ska testa!

Gör så här:

  1. Börja med dina ägg i en bunke.
  2. Tillsätt mjölk, mjöl, vaniljsocker och salt.
  3. Vispa tills det blir en slät smet.
  4. Tillsätt sedan det kolsyrade vattnet och oljan. Vispa till en slät smet.
  5. Låt stå i kylen i 20-30 minuter.
  6. Värm din stekpanna på hög medelhög/hög värme. Inte max men inte heller mellan.
  7. Häll i din olja i din varma stekpanna, virvla runt den så den täcket hela stekpannan oavsett om det är nonstick eller inte och häll sedan ut resterande olja i en skål vid sidan. Detta ska göras innan varje pannkaka.
  8. Häll i en slev smet i stekpannan, beroende på hur stor stekpannan är så behöver man olika mängd. Smeten ska precis täcka hela botten. Det får inte bli för tjockt.
  9. Stek i några sekunder på första sidan. Det går bra att vända när man inte ser någon smet på ovansidan utan allt har blivit fast. Pannkakan ska inte få mycket färg alls.
  10. Vänd pannkakan och stek i 10-20 sekunder på andra sidan och sedan är det färdigt.
  11. Gör samma procedur med resterande pannkakor och avsluta med att fylla dem med en massa gott! I mitt fall var det nutella och krossade kex från Balkan.
Medina Sehic

2 Kommentarer

  1. Johanna den juni 23, 2020 kl 21:00

    Spännande. Ska prova i helgen 🙂

    • Medina Sehic den juni 28, 2020 kl 19:14

      Vad roligt! Hoppas det smakade gott! 😊

Lämna en kommentar