Pankofriterad kycklingmacka med smält manchegokräm, citronmarinerad zucchini och kålrabbi

5966A7FA-BB0D-4FD7-934F-B8A8778C3A8C (2)

a2 mackor

40 minuter

Ingredienser:

Pankofriterad kycklinglårfilé:

  • 2-4 kycklinglårfiléer, beroende på storlek
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 3 dl panko
  • salt
  • svartpeppar
  • rapsolja till fritering

Manchegokräm:

  • 2 dl fet creme fraiche
  • 150 g manchego (spara lite till topping)
  • 1/2 vitlöksklyfta
  • 2 tsk citronsaft
  • salt
  • svartpeppar
  • ca 1-2 tsk sriracha

Citronmarinerad zucchini och kålrabbi:

  • 1/2 zucchini
  • 1/2 liten kålrabbi
  • 3 msk citronsaft
  • citronzest från 1/2 citron
  • 1 msk olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Tillbehör:

  • 2 skivor surdegsbröd
  • 50 g smör
  • ev finhackad persilja till garnering

En rejäl macka, inget för den veke! De citronmarinerade grönsakerna gör att mackan trots ost, friterat och bröd upplevs lite fräschare! Hittar man ingen kålrabbi funkar enbart zucchini också.

 

Gör så här:

Manchegokräm:

Lägg creme fraichen i en kastrull och koka upp. Sänk värmen till låg och finriv därefter i manchego-osten och vispa runt tills osten smälter. Riv i en halv vitlöksklyfta och ha i srirascha efter smak. Smaka av med citronsaft, salt och svartpeppar. Låt stå på svag värme medan du förbereder resten. Blir den för tjock går det bra att spä ut med en skvätt vatten.

 

Citronmarinerad zucchini och kålrabbi:

Skala kålrabbin. Hyvla kålrabbi och zucchini tunt, gärna på mandolin men osthyvel eller potatisskalare kan också funka. Lägg i en skål och blanda i citronsaft + citronzest, olivolja, salt och svartpeppar. Smaka av.

 

Pankofriterad kycklinglårfilé:

Salta, peppra och panera kycklingen i mjöl - ägg - panko. Fritera gyllene på ca 170 grader. Temperaturen kan behöva justeras efter hand om du märker att kycklingen får för mycket/lite färg. Viktigt att den är helt genomstekt. Använd termometer om du är osäker. Lägg kycklingen på hushållspapper.

 

Smörstekt bröd:

Stek under tiden surdegsbrödet i smör tills det får fin färg på båda sidor.

 

Lägg kyklingen på brödet, ringla över manchegokrämen och toppa med grönsakerna, persilja och mer finriven manchego!

Amanda Wiger

Lämna en kommentar