Pavlova med kardemummabakad rabarber, Mascarponegrädde & rabarbersirap

Pavlova Pillivuyt bakalite.se 1

Pavlova. Återigen en dessert som går att variera i det oändliga, både utseendemässigt och med olika toppingar. Dessutom glutenfri, lätt att göra vegansk och därmed anpassa till många.

Just här valde jag att toppa med kardemummabakad rabarber och bara det är en dessert i sin ensamhet.

Det går självklart bra att skippa rabarbersirapen, precis som allt annat och bara använda marängen som bas. Eller tvärtom, skippa marängen och bjud på rabarber med Mascarpongrädde.

Allt porslin på bilden kommer från Pillivuyt.

Yvonne - Baka Lite

Ingredienser:
Pavlova med rabarber

Maräng:
8 st äggvitor
2 tsk majsstärkelse
1 tsk citron- eller limesaft
ca 5 dl florsocker

Bakad rabarber:
1 dl socker
1 dl vatten
1 tsk kardemumma,färskmalen
500 g rabarber

Smör till formen

Topping:
2 dl grädde
250 g Mascarpone
1 dl florsocker

Instruktioner:

Maräng:
1. Sätt ugnen på 95 grader varmluft.

2. Separera äggen och vispa vitorna till skum.

3. Tillsätt citronsaft och majsstärkelse.

4. Tillsätt en matsked socker i taget under vispning i ca 10 minuter.

5. Marängen är klar när den är vit, glansig och det går att göra toppar.

6. Rita en cirkel på ett bakplåtspapper, 20 cm i diameter, och lägg på en plåt.

7. Klicka eller spritsa marängen jämnt inom cirkeln.

8. Grädda marängen i minst 1½ timme utan att öppna ugnsluckan. Beroende på hur du formar marängen.

9. Öppna ugnen för att släppa ut ånga, stäng igen och låt plåtarna stå kvar på eftervärme i några timmar för att torka.

Rabarber:
10. Sätt ugnen på 175 grader.

11. Tvätta och skala rabarbern om det behövs. Dela i ca 12 cm långa bitar.

12. Koka upp socker, vatten och färskmalen kardemumma i en kastrull. Låt sjuda i några minuter tills du har en glansig sockerlag.

13. Lägg rabarbern i en smord ugnsform och häll över sockerlagen. Spara kastrullen framme.

14. Baka i ugnen tills rabarbern känns mjuk, ca 15 minuter. Ta ut formen och låt svalna.

Sirap:
15. Häll saften från rabarbern i kastrullen. Låt reducera på låg värme tills du har en sirapsliknande vätska, ca 5 minuter.

Fyllning:
16. Vispa grädde tillsammans med Mascarponeost. Tillsätt florsocker och vispa samman.

Montering:
17. Lägg marängen på ett tårtfat. Bred på fyllning och lägg avsvalnad rabarber ovanpå.

18. Ringla sirap över Pavlovan. Servera direkt.

Enkelt & gott!

Lämna en kommentar