Pavlova med rabarber på 2 vis

Pavlova 2

8 pers

90 min

Ingredienser:

Pavlova​
  • 4 st äggvitor​
  • 1/2 krm salt​
  • 2 msk kallt vatten​
  • 2 1/2 dl socker​
  • 1 msk majsstärkelse​
  • 2 tsk vaniljsocker​
  • 1 tsk vitvinsvinäger​

Rabarbercurd​

  • 1 st gelatinblad​
  • 100 gram rabarber råsaft, ca 3 st rabarber​
  • 50 gram citronjuice​
  • 180 g strösocker​
  • 200 g vatten​
  • 30 g majsstärkelse​
  • 40 g äggula, ca 3 st​
  • 30 g osaltat smör, tärnat och kallt​
Pocherad rabarber​
  • 3 st rabarber, späda​
  • 2 dl socker​

Gör så här:

Pavlova

Sätt ugnen på 150 c. Vispa äggvitorna hårda, ca 3 min. Addera sen försiktigt vattnet under fortsatt vispning. Sedan i med sockret, fortsätt vispa. När du har fått en styv och glansig maräng. Vänd ner majsstärkelsen försiktigt med en slickepott. I med vanilj sockret samt vitvinsvinäger. Klicka ut marängen i mitten på ett  bakplåtspapper. Forma till en rund cirkel och "dra upp" marängen med en spatel. Grädda marängen i nedre delen av ugnen på 150 c i 35 min. Sedan på 135 grader i 45 min. Stäng sedan av ugnen UTAN att öppna luckan. Ugnen ska vara helt kall när du tar ut marängen.​

Rabarbercurd

Lägg gelatin bladet i kallt vatten i en skål i kylen i ca 20 min.​ Skär rabarbern i mindre bitar och mixa med citronjuicen. En blender är att föredra, men har du en råsaftcentrifug är det bäst. Häng sedan rabarbern i en finmaskig sil och ta tillvara på juicen. Måtta upp 1,5 dl av saften i en kastrull med sockret och 100 gram vatten. Lägg äggulor, majsstärkelse och vatten i en annan skål, vispa ihop lite lätt. Koka upp del 1 med rabarber. Häll sedan i del 1 i äggblandingen och rör om. Häll tillbaka allt och ställ på spisen på medelvärme. Rör försiktigt ihop med en visp, undvik att få in för mycket luft. När den har tjocknat, ta av från värmen. Krama ur gelatinbladet och blanda i. Rör ner smöret i omgångar. Täck sedan med plastfilm för att undvika "skinn" på toppen. Kyl ner tills den är helt kall och har satt sig. Minst 2 timmar.​

Pocherad rabarber​
Skär rabarber i mindre bitar, ca 3 cm. Lägg i kastrull med sockret. Blanda runt försiktigt. Låt stå 30 min. Ställ på spisen på medelvärme. Sockret ska smälta, men rör inte om. Skaka till kastrullen då och då. Rabarbern ska bara bli varm, akta så att den inte blir kokt. Sila av och lägg rabarbern på en tallrik. ​
Montering
Krossa till mitten på marängen något. Fyll med all rabarbercurd, lättvispad grädde. Toppa med den  pocherade rabarben och ätbara blommor. Jag har använt mig av syrener och tusensköna.​

Lämna en kommentar