Pepparkaksbrownie med salt kola

IMG_6186

Älskar du pepparkaka? Älskar du choklad? Älskar du kola? Ja men då har du hittat rätt. Denna brownie med smak av pepparkaka är så otroligt god. Att den är toppad med ett lager salt kola gör inte det hela värre, om man säger så.

Den är naturligt sötad med dadlar, honung och kokossocker samt bakad med mandelmjöl vilket gör den helt glutenfri.

Jag rekommenderar att du gör denna dagen innan så den får stå i kylen över natten för bästa resultat!

Melissa Oskarsson - Hälsobak

Pepparkaksbrownie
Du behöver:
100 g smör
18 färska och urkärnade dadlar
3 ägg
1,5 dl mandelmjöl
3 tsk kanel
2,5 tsk kardemumma
1,5 tsk ingefära
1 tsk kryddnejlika
0,5 dl kakao
1 krm salt 

Salt kola
Du behöver:
1,5 dl vispgrädde
50 g smör
0,5 dl honung
4 msk kokossocker

Topping
Flingsalt

Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft. 
2. Smält smöret till brownien och låt det svalna.
3. Mixa ner dadlarna så gott det går och tillsätt sedan äggen, mixa noggrant.
4. Vänd ner resterande ingredienser till brownien.
5. Klä en brödform (1,5 l) och häll i smeten. Grädda i mitten av ugnen i 18-20 minuter. Låt svalna helt.
6. Koka upp samtliga ingredienser till kolan och låt den sedan sjuda i cirka 15 minuter på låg värme. Rör om då och då. Låt svalna en aningen.
7. Häll kolan över den kalla brownien, strö över flingsalt och låt stå i kylen ytterligare 1 timme.
Ät och njut!

6 Kommentarer

  1. Sara den december 20, 2020 kl 13:16

    Kan man byta ut smör och grädde till mjölkfria alternativ? Tex havre eller soyagrädde, funksr de lika bra?

    • Melissa - Hälsobak den december 20, 2020 kl 13:30

      Det funkar utmärkt! Se till att ta en fet grädde 🙂

  2. Rosemarie den december 7, 2020 kl 15:05

    Den ska jag testa ser god ut,🤗

    • Melissa - Hälsobak den december 8, 2020 kl 22:15

      Det gör du rätt i! Den är verkligen supergod 🙂

  3. Camilla den december 7, 2020 kl 10:05

    Om jag vill göra den glutenfri ? Potatismjöl ?
    Ser läckert god ut mvh Camilla

    • Melissa - Hälsobak den december 8, 2020 kl 22:13

      Hej Camilla,
      Mandelmjöl innehåller inget gluten så den är redan helt glutenfri! 🙂

Lämna en kommentar