Pepparkaksbrownie med salt kola

Älskar du pepparkaka? Älskar du choklad? Älskar du kola? Ja men då har du hittat rätt. Denna brownie med smak av pepparkaka är så otroligt god. Att den är toppad med ett lager salt kola gör inte det hela värre, om man säger så.
Den är naturligt sötad med dadlar, honung och kokossocker samt bakad med mandelmjöl vilket gör den helt glutenfri.
Jag rekommenderar att du gör denna dagen innan så den får stå i kylen över natten för bästa resultat!
Pepparkaksbrownie
Du behöver:
100 g smör
18 färska och urkärnade dadlar
3 ägg
1,5 dl mandelmjöl
3 tsk kanel
2,5 tsk kardemumma
1,5 tsk ingefära
1 tsk kryddnejlika
0,5 dl kakao
1 krm salt
Salt kola
Du behöver:
1,5 dl vispgrädde
50 g smör
0,5 dl honung
4 msk kokossocker
Topping
Flingsalt
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft.
2. Smält smöret till brownien och låt det svalna.
3. Mixa ner dadlarna så gott det går och tillsätt sedan äggen, mixa noggrant.
4. Vänd ner resterande ingredienser till brownien.
5. Klä en brödform (1,5 l) och häll i smeten. Grädda i mitten av ugnen i 18-20 minuter. Låt svalna helt.
6. Koka upp samtliga ingredienser till kolan och låt den sedan sjuda i cirka 15 minuter på låg värme. Rör om då och då. Låt svalna en aningen.
7. Häll kolan över den kalla brownien, strö över flingsalt och låt stå i kylen ytterligare 1 timme.
Ät och njut!
Kan man byta ut smör och grädde till mjölkfria alternativ? Tex havre eller soyagrädde, funksr de lika bra?
Det funkar utmärkt! Se till att ta en fet grädde 🙂
Den ska jag testa ser god ut,🤗
Det gör du rätt i! Den är verkligen supergod 🙂
Om jag vill göra den glutenfri ? Potatismjöl ?
Ser läckert god ut mvh Camilla
Hej Camilla,
Mandelmjöl innehåller inget gluten så den är redan helt glutenfri! 🙂