Pepparkaksrulle med marsipan och choklad

Pepparkaksrulle bakalite.se 2
Pepparkaksrulle bakalite.se 3

Rullar, jag gillar rullar. Det är så enkelt att få något att se snyggt ut då. Visst, det är inte jättekul att kavla, men annars är det här ett väldigt enkelt bakverk.

Och gott, gott!

Jag använde köpta pepparkakor vilket innebar att jag var tvungen att tillsätta extra pepparkakskryddor för att få ordentligt med smak. Om du bakar egna pepparkakor så behövs det troligen inte.

Du kan också använda ogräddad pepparkaksdeg istället för den fyllning jag gjort här.

Jag gillar när pepparkakor har mycket smak, gärna lite hetta från ingefäran, så mitt recept på pepparkakor har just det. Mycket smak.

Det receptet hittar du här, det finns ju pepparkakskryddor att köpa färdigt om du hellre vill det, annars så kan du använda den kryddmängd och blandning som finns i receptet.

Om du gör pepparkaksdeg till din rulle så  skippa bikarbonaten eftersom degen inte ska gräddas.

Förvara inplastad i kylen och skär centimetertjocka skivor.

Hoppas du tycker om det!

Yvonne - Baka Lite

Ingredienser:

Fyllning:
225 g smör
2 dl florsocker
300 g pepparkaksmulor (ca 6 dl)
½ dl kakao
½ tsk salt
ev 1-2 tsk pepparkakskryddor

500 g marsipan, vit

Topping:
50 g choklad, ca 50%
1 msk smör
1-2 st pepparkaka

Instruktioner:

Fyllning:
1. Ta fram smöret så att det blir rumstempererat.

2. Vispa ihop smör med florsocker.

3. Mixa kakor till ett fint smul.

4. Blanda kakao, salt och kaksmul och vispa samman med smöret till en kavelbar deg. Tillsätt ev lite rapsolja om degen är för torr.

5. Smaka av och tillsätt eventuellt pepparkakskryddor och blanda in.

Montering:
6. Lägg pepparkaksdegen mellan två bakplåtspapper och kavla till en platta, ca 20 x 23 cm.

7. Kavla ut marsipanen mellan två bakplåtspapper några mm tunn, till 22 x 25 cm, alltså lite större än degplattan.

8. Lägg plattan med fyllning ovanpå marsipanplattan, så att marsipanen är större än degen i två motsatta ändar. Tryck lätt ihop.

9. Rulla in marsipanen i mitten och följ efter med hjälp av pappret tills du har en tät rulle. Lägg skarven nedåt.

10. Smält choklad tillsammans med smör och rör slätt. Bred eller häll choklad ovanpå rullen.

11. Krossa och strö över pepparkakssmul längs med chokladen.

12. Lägg i kylen att stelna. När chokladen stelnat kan du plasta in den, förvara i kylen.

Enkelt & gott!

Lämna en kommentar