Plåtbröd med rökt flundra (fiskpizza)

Plåtbröd_Foto_Tiina Tahvanainen

4 pers

90 min

Ingredienser:

Deg

  • 3 dl vatten
  • 40 g jäst
  • 3 msk matolja
  • 1 tsk salt
  • cirka 7,5 dl mjöl

Tomatsås

  • 3 dl krossade tomater
  • 1 dl chilisås på burk
  • 2 dl hackad lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 knippe färsk timjan
  • Salt
  • Peppar

Fyllning

  • 400 g rökt och benad flundra
  • 4 dl riven ost
  • 2 dl getost
  • 1 dl spenat
  • Pepparrotskräm
  • Dillkvistar

 

Skandinavisk pizza kallar jag för plåtbröd. Jag lovar alla pizzafantaster att det här är alldeles underbart gott.

Gör så här:

Värm vattnet tills det är fingerljumt. Smula ner jästen i vattnet och rör tills jästen löst sig. Tillsätt olja, salt och största delen av mjölet. Dela degen i fyra delar och låt jäsa under bakduk.

Blanda under tiden ihop krossade tomater, chilisås, lök, salt och peppar till en tomatsås. Låt koka tills 2/3 återstår. Mixa såsen slät.

När degen har jäst cirka 30 minuter bakar du ut de fyra delarna till tunna plåtbröd och lägger dem på plåtar.

Fördela tomatsåsen på plåtbröden, strö över den rivna osten och smula över getosten.

Grädda plåtbröden i 250 grader tills de fått en fin färg.

När du har tagit ut plåtbröden ur ugnen, penslar du kanterna med olivolja, lägger på rökt flundra, pepparotskräm, babyspenat och fint skuren dill.

Rippla över olivolja och balsamicosirap.

Lämna en kommentar