Potatisvåfflor med morot

274F68DC-42A7-4147-8957-DFAC6DDC92E0

4 personer, 25 minuter

  • 6 medelstora potatisar
  • 1 stor morot
  • 5 dl mjöl (vete eller glutenfritt)
  • 4-5 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk bakpulver
  • 150 g smält smör

 

Tillbehör:

  • Lingonsylt
  • Crème fraiche
  • eller bär och grädde

 

Perfekt som helgfrukost eller lyxlunch är dessa potatis- och morotsvåfflor. Toppingen kan du variera efter eget behag: färska eller frusna bär med grädde och glass eller crème fraiche-spåret med lingonsylt och bacon. Låt smaklökarna bestämma.

Ett tips är att inte lägga för mycket smet i våffeljärnet när du ska grädda, det blir svårt att stänga järnet då eftersom smeten är relativt fast i sin konsistens.

Gör så här:

  1. Börja med att skölja potatisen och moroten
  2. Skala rotfrukterna och riv dem grovt på ett rivjärn
  3. I en ny bunke, häll i mjöl och mjölk och vispa tills alla klumpar försvunnit
  4. Häll i salt och bakpulver och blanda 
  5. Lägg i den rivna potatisen och moroten och blanda med smeten
  6. Smält smöret i en kastrull och häll i smeten, vispa väl
  7. Du kan ev behöva justera med mer vätska eller mjöl, smeten ska vara ganska fast och inte för rinning
  8. Grädda våfflorna med en klick smör eller olja på våffeljärnets båda sidor i ca 5-5 minuter (det tar lite längre tid än vanliga våfflor) och servera med lingonsylt och crème fraiche eller söta bär och grädde

Lin Mellgard

Lämna en kommentar