Potatisvåfflor med morot

4 personer, 25 minuter
- 6 medelstora potatisar
- 1 stor morot
- 5 dl mjöl (vete eller glutenfritt)
- 4-5 dl mjölk
- 1 tsk salt
- 2 tsk bakpulver
- 150 g smält smör
Tillbehör:
- Lingonsylt
- Crème fraiche
- eller bär och grädde
Perfekt som helgfrukost eller lyxlunch är dessa potatis- och morotsvåfflor. Toppingen kan du variera efter eget behag: färska eller frusna bär med grädde och glass eller crème fraiche-spåret med lingonsylt och bacon. Låt smaklökarna bestämma.
Ett tips är att inte lägga för mycket smet i våffeljärnet när du ska grädda, det blir svårt att stänga järnet då eftersom smeten är relativt fast i sin konsistens.
Gör så här:
- Börja med att skölja potatisen och moroten
- Skala rotfrukterna och riv dem grovt på ett rivjärn
- I en ny bunke, häll i mjöl och mjölk och vispa tills alla klumpar försvunnit
- Häll i salt och bakpulver och blanda
- Lägg i den rivna potatisen och moroten och blanda med smeten
- Smält smöret i en kastrull och häll i smeten, vispa väl
- Du kan ev behöva justera med mer vätska eller mjöl, smeten ska vara ganska fast och inte för rinning
- Grädda våfflorna med en klick smör eller olja på våffeljärnets båda sidor i ca 5-5 minuter (det tar lite längre tid än vanliga våfflor) och servera med lingonsylt och crème fraiche eller söta bär och grädde