Råg - & fullkornspizza med fetaost, grönkål och soltorkade tomater

IMG_8266

Pizza, vem älskar inte pizza! Detta är en variant gjord på grovalt rågmjöl och lite extra fullkorn. Du kan egentligen toppa din pizza med precis vad som helst men i receptet står mina favoriter skrivna - fetost, grönkål & soltorkade tomater.

Tips
- Använd dig av en bakmaskin och låt pizzadegen knåda länge på låg hastighet. Du vill skapa starka glutentrådar vilket kan vara lite svårare när man använder sig av grövre mjölsorter.
- Varm ugn! Ju varmare ugn desto bättre.

Melissa Oskarsson - Hälsobak

Till 1 pizza
Pizzadeg
Du behöver:
10 g jäst
130 g vatten
200 g vetemjöl med fullkorn (kungsörnen)
50 g grovmalt rågmjöl
40 g olivolja
5 g strösocker
4 g salt

Vitlöksås
Du behöver:
2 dl lätt creme fraiche
1 msk majonäs
2 tsk chilisås
2-3 vitlök (pressad)
Salt & peppar efter smak

Tomatsås
Du behöver:
1 tetrapack krossade tomater (390 g)
3 vitlök (pressad)
1 msk tomatpure
2 msk färsk hackad basilika
1 msk oregano
Salt & peppar efter smak

Topping
Du behöver:
1 paket fetaost
150 g grönkål
1 burk soltorkade tomater

Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 250 grader och stoppa in en plåt.
2. Smula ner jästen i en bunke och ljumma vattnet till 37 grader (fingervarmt). Häll vattnet över jästen och rör om tills jästen löst upp sig helt.
3. Tillsätt vetemjölet och arbeta ihop till en kladdig deg. Tillsätt sedan rågmjöl, olivolja, strösocker och salt. Knåda degen väl på låg hastighet, 10-15 minuter i maskin och 15-20 minuter för hand.
4. Låt degen jäsa under en bakduk i cirka 45-60 minuter.
5. Blanda ihop samtliga ingredienser till vitlöksåsen och smaka av med salt och peppar. Ställ in såsen i kylen.
6. Blanda ihop samtliga ingredienser till tomatsåsen och smaka av med salt och peppar. Du väljer själv om du vill mixa bort tomatbitarna eller inte.
7. Mjöla ett bakbord lätt och tryck försiktigt ut degen till en rund pizza, så tunn som möjligt.
8. Ta ut plåten ur ugnen och lägg på ett bakplåtspapper. Lägg pizzan på plåten och toppa med tomatsås, fetaost, grönkål och soltorkade tomater.
9. Grädda pizzan i mitten av ugnen i cirka 10-15 minuter.
10. Toppa med vitlöksås - Ät och njut!

Lämna en kommentar