Lyxig cheesecake med räkor och rom

Rörstrand

Smakrik, lättlagad och jättegod mattårta som räcker till många. Så skulle jag beskriva den här no bake cheesecaken med räkor.

Perfekt som en del av buffén, smörgåsbordet eller närhelst du vill bjuda på något lite lyxigare utan att behöva anstränga dig överdrivet mycket.

Den är ganska mäktig så du kan skära ganska tunna bitar.

Det går bra att tillaga några dagar i förväg, förvara inplastad i kylen och garnera före servering.

Du väljer själv hur du ska garnera, vill du ha mer räkor så är det bara att ösa på, lägg till önskade grönsaker, lax, ägg eller vad du tycker passar. Valfritt som alltid!

Hoppa över räkorna och byt ut fiskrommen till tångkaviar så får du en vegetarisk tårta. Använd ett glutenfritt bröd till botten så passar den till fler.

Den här cheesecaken gjorde jag till en sommarfotografering till Rörstrand och tårtfatet är en del av klassiska Swedish Grace.

Yvonne - Baka Lite

Ingredienser:

Räkcheesecake

Botten:
300 g mörkt rågbröd
100 g smör

Fyllning:
3 tsk gelatinpulver (alt annat geleringsmedel)
400 g färskost
3 dl creme fraiche
½ st rödlök
80 g röd stenbitsrom
200 g skalade räkor
3 msk dill
2 msk gräslök
2 msk citronsaft
1 krm svartpeppar

Garnering:
Valfritt, ex räkor, lax, rom, sallad, rädisor, pumpafrön eller vad du vill

Instruktioner:

Botten:
1. Mixa brödet till smulor.

2. Smält smöret och blanda med brödet.

3. Klä en springform, 20-24 cm, med bakplåtspapper både i botten och på insidan.

4. Tryck ner brödet i botten av formen och ställ i kylen.

Fyllning:
5. Rör ut gelatinpulvret i 3 msk kallt vatten och låt svälla i några minuter.
(Alternativt följ instruktionerna för det geleringsmedel du valt).

6. Värm gelatinet i mikro i 20 sekunder eller tills det smält. Låt svalna helt.

7. Finhacka lök, dill och gräslök.

8. Grovhacka räkorna.

9. Blanda färskost och 2 dl creme fraiche i en bunke.

10. Blanda det kalla gelatinet med resten av creme fraichen och tillsätt smeten.

11. Tillsätt lök och räkor.

12. Rör ner dill, citronsaft och svartpeppar.

13. Vänd försiktigt ner rommen.

14. Bred ut smeten jämnt i formen och ställ i kylen tills det stelnat, gärna över natten.

15. Toppa med mycket, lite eller ingenting. Jag har garnerat med ätbara blommor, lite dill, rädisor, citron och rom.

 

Enkelt & gott!

Lämna en kommentar