Ramslöksrisotto med sparris

Ramslöksrisotto

50 minuter

4 pers

Ingredienser:

  • 3 dl arborio- eller carnaroliris
  • 2 st schalottenlökar
  • 1 l grönsaksbuljong
  • 2,5 dl vitt vin
  • 1 dl olivolja
  • 30 g ramslök
  • 10 st sparrisar
  • 10 blad svartkål
  • 3 dl riven västerbottensost
  • 250 gram smör
  • Salt

 

Risotto är en perfekt rätt att anpassa efter årstiderna. Här har jag gjort den med ramslök och sparris. Hoppas du vågar testa denna rätt och vill du hellre se mig göra denna så ser du det på min YouTube-Kanal HÄR.

Gör så här:

Börja med att spä ut buljongen enligt förpackningen i en kastull och koka upp. Låt buljongen stå på spisen under medelvärme. Släng ner 4-5 st blad av ramslök och ändarna från sparrisen.

Hetta upp olivolja i en stekpanna med höga kanter eller en kastull. Ha i fint hackad schalottenlök och låt den svettas och bli glansig på medelvärme. Tillsätt riset och låt även detta steka med några minuter så att det blir glansigt.

Häll i vintet och låt det sjuda tills vinet har absorberats av riset. Böja därefter att ”mata” riset med den varma buljongen, låt buljongen absorberas av riset och upprepa detta tills riset börjar mjukna. Glöm inte bort att röra om då och då samt att inte ha för hög värme. Hacka ca 5 blad av ramslöken väldigt tunt och tillsätt dessa i riset. Fortsätt mata risotton till riset inte längre fastar i tänderna när du biter i det.

Skär ner ramslöken, svartkålen och sparrisen i mindre bitar. Smält och brun 200 g smör i en stekpanna. Ha i ramslöken, sparrisen samt grönkålen oh stek det till dessa mjuknat något.

Avsluta risotton genom att riva i massvis av västerbottensost och blanda ner hälften av det brynta smöret samt hälften av sparrisen och grönkålen. Smaka av med salt om detta behövs. 

Servera gärna på en flat talrik och toppa med resterande grönkål, sparris och ös över det brynta ramslökssmöret.

Njut

Gabriel Jonsson

Lämna en kommentar