Rödspätta, potatisstomp fyllt med löjrom och västerbottensost samt hollandaisesås med brynt smör!

petter-backlund-Gabriel Jonsson Masterkocken-44

4 pers

30 minuter

40 min

Ingredienser:

  • 4 st Rödspättafiléer

Potatisstomp

  • 10 st fasta potatisar
  • 80 g löjrom
  • 1 dl riven Västerbottensost
  • 2 msk yoghurt
  • 1 kruka dill
  • 2 kruka gräslök
  • 75 g smör
  • Peppar

Brynt smör-hollandaise

  • 500 gram smör
  • 4 st äggulor
  • 1 st citron
  • Salt
  • Peppar

Fänkålssallad

  • 1/2 st fänkål
  • 1/2 kruka dill
  • 1 msk champagnevinäger
  • Salt

Perfekt som en lyxig vardagsrätt eller till fest. Vill du hellre se mig göra denna så hittar du det på min Youtube-kanal.

Gör så här:

Potatisstomp

Koka potatisen med skal på och låt den svalna något. Skala och stöt sönder  potatisen i en kastull. Blanda i smöret lite åt taget samt osten och yoghurten. Hacka dill och gräslök och blanda detta med stompet. Ha i löjrommen och smaka av med salt och peppar.

Hollandaise

Bryn ca 200 g av smöret och smält resterande del av smöret. Blanda äggulorna och 1 msk citronsaft och vispa detta samman under värme till en krämig konsistens. Ha i det smälta smöret droppvis under konstan omrörning till det börjar binda i äggen, fortsätt så till allt det smällt smör är tillsatt. Avsluta med att vispa ner det brynta smöret inkl bottensatsen. Om du upplever att såsen blir för tjock under tiden du vispar i smöret så spär du såsen enkelt med lite vatten.

Fänkålssallad

Skär ner fänkålen i tunna skivor, blanda med fint hackad dill och smaka av med vinäger och salt.

Rödspätta

Salta spättan runt om och stek i smör på hög värme på båda sidorna.

Servera allt tillsmans och snåla inte med såsen 😉

Gabriel Jonsson

Lämna en kommentar