Rödspätta, potatisstomp fyllt med löjrom och västerbottensost samt hollandaisesås med brynt smör!

4 pers
30 minuter
40 min
Ingredienser:
- 4 st Rödspättafiléer
Potatisstomp
- 10 st fasta potatisar
- 80 g löjrom
- 1 dl riven Västerbottensost
- 2 msk yoghurt
- 1 kruka dill
- 2 kruka gräslök
- 75 g smör
- Peppar
Brynt smör-hollandaise
- 500 gram smör
- 4 st äggulor
- 1 st citron
- Salt
- Peppar
Fänkålssallad
- 1/2 st fänkål
- 1/2 kruka dill
- 1 msk champagnevinäger
- Salt
Perfekt som en lyxig vardagsrätt eller till fest. Vill du hellre se mig göra denna så hittar du det på min Youtube-kanal.
Gör så här:
Potatisstomp
Koka potatisen med skal på och låt den svalna något. Skala och stöt sönder potatisen i en kastull. Blanda i smöret lite åt taget samt osten och yoghurten. Hacka dill och gräslök och blanda detta med stompet. Ha i löjrommen och smaka av med salt och peppar.
Hollandaise
Bryn ca 200 g av smöret och smält resterande del av smöret. Blanda äggulorna och 1 msk citronsaft och vispa detta samman under värme till en krämig konsistens. Ha i det smälta smöret droppvis under konstan omrörning till det börjar binda i äggen, fortsätt så till allt det smällt smör är tillsatt. Avsluta med att vispa ner det brynta smöret inkl bottensatsen. Om du upplever att såsen blir för tjock under tiden du vispar i smöret så spär du såsen enkelt med lite vatten.
Fänkålssallad
Skär ner fänkålen i tunna skivor, blanda med fint hackad dill och smaka av med vinäger och salt.
Rödspätta
Salta spättan runt om och stek i smör på hög värme på båda sidorna.
Servera allt tillsmans och snåla inte med såsen 😉