Saftig babka med saffran, kanel & kakao

Saffranbabka bakalite.se 1
Saffranbabka bakalite.se 3

En saffranslängd, eller en saffransring fylld med massor av smör, kanel och kakao.

Det är succé.

Dessutom tycker jag att den är väldigt snygg och hur maffigt saftig och tung den är kan jag inte riktigt beskriva. Eller jo.

Med risk för att få en del att backa så kan jag avslöja att saftigheten kommer från hur kakan liksom kokar i smör under gräddningen. Smörbad.

Som vanligt så har jag kalljäst degen, det blir ju så mycket bättre! Men om du inte har lust eller ork att vänta så kan du dubbla mängden jäst och ljumma mjölken. Låt degen jäsa i bunken en timme och följ sen instruktionerna .

Just här använde jag torrjäst men du kan såklart byta ut det mot motsvarande mängd färsk och följa de instruktionerna.

Yvonne - Baka Lite

Ingredienser:

Saffransdeg:
75 g smör
2 tsk torrjäst
6-7 dl mjöl
½ g saffran
½ msk citronsaft
3 dl mjölk
1 st ägg
1 dl socker
½ tsk salt

Fyllning:
125 g smör
1 dl socker
1 msk kanel
½ msk kakao

Sockerlag:
½ dl vatten
½ dl socker

Instruktioner:

Dag 1:
Saffransdeg:

1. Ta fram smöret så att det blir rumstempererat.

2. Blanda mjöl och torrjäst i en bunke, låt stå i tio minuter.

3. Mortla saffran och tillsätt lite citronsaft, låt stå och dra.

4. Tillsätt mjölk, ägg, socker, salt och saffran och arbeta samman till en deg.

5. Dela smöret i mindre bitar och tillsätt.

6. Arbeta samman till en glansig och smidig deg som släpper från bunkens kanter. Det tar ca fem minuter med maskin eller tio minuter för hand.

7. Plasta in och ställ i kylen över natten.

Dag 2:
9. Klä en springform, 28 cm, med bakplåtspapper i botten. Smörj kanterna med smör.

10. Dela smöret i mindre bitar och vispa samman med socker, kanel och kakao med en elvisp tills du har en bredbar massa.

11. Kavla degen till en platta, ca 45 x 45 cm.

12. Bred fyllning över hela plattan och rulla ihop den till en tight rulle, som när du ska göra bullar.

13. Dela hela rullen i mitten längs med längden och tvinna försiktigt ihop med ränderna uppåt. Forma till en ring och sätt ihop.

14. Lyft försiktigt över ringen i formen och låt jäsa övertäckt i en timme.

Sockerlag:
15. Koka upp vatten och blanda med socker, rör om tills sockret lösts upp.

Gräddning:
16. Sätt ugnen på 200 grader.

17. Sätt ett bakplåtspapper på en plåt och ställ springformen ovanpå. Pappret är där för att undvika att smöret läcker i ugnen.

18. Grädda längden längst ner i ugnen i 25-35 minuter eller tills den fått färg och känns fast när du känner på den.

19. Pensla direkt med sockerlag och låt svalna i formen.

Enkelt & gott!

Lämna en kommentar