Saftig sockerkaka med ananas, kanel och Mascarponekräm

Ananaskanel bakalite.se 8

Sockerkaka är ett enkelt fika som räcker till många. Att fylla den med krossad ananas är tacksamt och ger en saftig kaka.

Mascarponekrämen är inget måste, kakan är god utan den men jag tycker att det ger ett något festligare intryck.

Det smakar inte så mycket utan kanel så om du föredrar en mild smak kan du hoppa över kanelen och eventuellt tillsätt lite vanilj.

Om du har en 1½ liters form så blir det lite för mycket smet, fyll upp så att det är ca 2 cm till formens övre kant. Smeten som blir över kan du grädda till muffins eller liknande.

De små burkarna med ananaskross innehåller ungefär 230 g och jag använde två sådana men det går lika bra att ta en av de större burkarna som innehåller ca 425 g.

Kakan är pyntad med ananasblommor, alltså torkad ananas. Jag utgick från en superbra instruktion som jag hittade här.

Blommorna är ätbara och om du vill så kan du mixa några och smaksätta Mascarponekrämen med det.

Yvonne - Baka Lite

Ingredienser:

Ananaskaka

3 st ägg
2½ dl socker
100 g smör
ca 430 g krossad ananas med spad (2 st små burkar eller 1 st stor)
1 dl turkisk yoghurt
4½ dl mjöl
3 tsk kanel
2½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Smör och ev kokosflingor till formen

Topping:
2 dl grädde
200 g Mascarponeost
1½ dl florsocker
2 tsk vaniljsocker

ev ananasblommor

 

Instruktioner:

1.Sätt ugnen på grader 175 grader.

2. Smörj en form med hål, 2 liter, noggrant med smör, bröa med kokosflingor om du vill.

3. Vispa ägg och socker fluffigt.

4. Smält smöret och blanda med ananas och yoghurt.

5. Blanda mjöl, kanel, bakpulver och vaniljsocker.

6. Vispa samman alla ingredienser.

7. Häll smeten i formen, knacka den mot bordet så att eventuella luftbubblor försvinner.

8. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35-40 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr.

9. Låt svalna något i formen, skaka sedan försiktigt loss kakan och vänd upp på ett fat.

10. Låt svalna helt under formen (gärna över natten).

Topping:
11. Vispa grädden fast.

12. Blanda Mascarpone och florsocker och vispa sedan ihop allt till en bredbar kräm och täck hela kakan.

13. Toppa eventuellt med ananasblommor, kanel, kokosflingor eller kokoschips.

Enkelt & gott!

Lämna en kommentar