Sarma - Surkålsdolmar från Balkan

Bosnisk sarma, det förklaras enklast med kåldolmar gjorda på surkål i sås. Något som ätits i Bosnien i så många år, något som ligger mig väldigt nära hjärtat. Det är verkligen något jag tycker ni ska testa!

 

  • För 8 portioner:
    • 1 surkålshuvud
    • 500g nötfärs
    • 2 finhackade lökar
    • 3 dl grötris
    • 2 vitlöksklyftor
    • 3 msk tomatpuré
    • 2 msk ketchup
    • 1 ägg
    • 1 tsk grillkrydda
    • 2,5 msk vegeta
    • 0,5 dl ajvar
    • 2 tsk paprikapulver
    • vatten
    • 1 msk olja till stekning

    Till såsen:

    • 0,75 dl olja
    • 4 msk vetemjöl
    • 1 msk paprikapulver
    • 1 dl ajvar
    • 0,5 dl ketchup
    • 2 msk tomatpuré
    • 2 msk vegeta

 

93000487_2525957494314136_6550604839057883136_n

Gör så här:

  1. Börja med att ta bort stjälken från det inlagda surkålshuvudet.
  2. Separera bladen och lägg dem i en kastrull. Släng inte det som är i mitten utan separera bladen så långt det går och lägg in allting i en stor kastrull.
  3. Fyll kastrullen med vatten tills det täcker surkålsbladen.
  4. Låt koka upp och koka i ca 7 minuter.
  5. Häll av vattnet och låt surkålsbladen svalna.
  6. Ta under tiden grötriset och skölj det tills vattnet längre inte är grumligt.
  7. Häll riset i en liten kastrull, täck med vatten och låt koka i 2-3 minuter.
  8. Häll av vattnet och låt svalna.
  9. Finhacka löken och stek till i lite matolja i ca 3-4 minuter eller tills löken mjuknat.
  10. Låt allting svalna.
  11. Blanda under tiden alla ingredienser till dolmarna i en stor skål förutom surkålsbladen.
  12. Blanda tills allt är jämnt fördelat.
  13. Nu är det dags att forma kåldolmarna.
  14. Lägg ner ett surkålsblad på en platt ren yta.
  15. Lägg med den tjockare sidan mot dig. Alltså det som varit närmast stjälken.
  16. Lägg ca 1-1,5 dl av blandningen vid den tjocka delen närmst dig själv, centrerat
  17. Vik in båda sidorna och rulla kåldolmen framåt.
  18. Fortsätt så med alla.(Tänk på att många bitar är väldigt små. Dem använder man inte till att rulla kåldolmar utan dem använder vi till botten av kastrullen så att inte dolmarna bränner fast.)
  19. Lägg alla småblad på botten och placera ut sarman över botten.
  20. Försök att pussla så att det finns så lite luft mellan dem som möjligt.
  21. Häll över vatten så att det täcker och att det finns vatten ca 7 cm över sarman.
  22. Ta en tallrik eller fat som är nästan lika stort som kastrullen och tryck ner på dolmarna så att dem inte flyter upp.
  23. Sätt spisen på medelvärme och låt puttra i ca 1,5 h.
Medina Sehic

Lämna en kommentar