Scampipasta med chili, vitlök och citron

90A6AFF6-A55C-4642-823B-1BEE13FE2992 (2)

6 personer

40 min

Ingredienser:

  • 4-5 vitlöksklyftor
  • 1-2 färsk röd chili
  • ca 1.5 dl olivolja
  • 400 g små tomater
  • 3 dl vitt vin
  • 50 g smör
  • 500 g scampi
  • 1 citron
  • 1 knippe persilja
  • Salt
  • Svartpeppar
  • riven parmesan, ca 1.5 dl i + topping
  • 600 g spaghetti

Det är gott att pressa på citron som den är på pastan, alternativt grillad citron som du sotar lätt i pannan/på grillen!

Det ska vara ordentliga mängder olivolja och vin i receptet - räds ej!

 

Gör så här:

Tina räkorna om de är frysta.

Skär vitlöken i tunna skivor och finhacka chilin. Dela tomaterna på mitten och finhacka persiljan.

Fräs vitlök och chili i olivolja på låg värme i några minuter, de ska inte ta färg. Häll i tomaterna och låt puttra ytterligare några minuter innan du häller på vinet. När vinet är i ska det puttra på en ordentlig stund tills såsen börjar bli tjockare i konsistensen och inte bara smakar vin. Smaka av om du är osäker. Men minst 10 min men troligen mer.

Koka pastan och spara rejält med pastavatten till såsen.

Med fördel fräser du räkorna separat i en skållhet panna för att få yta på dem och lägger i pastan på slutet. Orkar du inte det så häller du i pannan med övriga ingredienserna men då får du ingen yta.

Ha i smöret i såsen. Smaka därefter av med parmesan, salt, svartpeppar och eventuellt citronsaft.

Ha i den kokta pastan i såsen, späd ut med pastavatten och toppa med mer parmesan och persilja!

 

Amanda Wiger

Lämna en kommentar