Smörgåstårtor

IMG_2948

2 port (1 port per tårta)

40 min

Ost- och skinkfyllning

  • 4 skivor skinka
  • 3 msk hackat äpple
  • 2 msk purjolök
  • 3 msk mager riven ost 12%
  • 130 gram fettfri yoghurt
  • 4 tsk lättmajonäs
  • 3 msk creme fraiche 8 %
  • 1-2 msk lättmjölk
  • 1/2 tsk fransk senap
  • salt
  • peppar

Montering

  • 3 st pågen råg levain
  • 1/2 gurka
  • 2 skivor skinka
  • 2 ostskivor
  • 6 körsbärstomater

Räkfyllning

  • ca 15-20 handskalade räkor i lake
  • 130 gram fettfri yoghurt
  • 4 tsk lättmajonäs
  • 3 msk creme fraiche 8 %
  • 1-2 msk lättmjölk
  • 1/2 tsk fransk senap
  • 1 msk finhackad dill
  • några droppar citron
  • salt
  • peppar

Montering

  • 3 st pågen råg levain
  • 1/2 gurka
  • 2 rädisor
  • 3 räkor
  • 2 grenar dill

Det här är en rätt som vuxit fram med åldern måste jag säga. Men andra ord var det inget som jag gärna åt när jag var yngre. Det går ju att variera fyllning i oändlighet; att blanda ner det man gillar bäst, låta det gosa ihop sig med brödet och sedan avnjuta en, faktiskt, rätt så festlig måltid.

Det går givetvis att öka på antalet portioner och göra smörgåstårtan mycket större för ett större sällskap!

Gör så här, ost- och skinkfyllning:

  1. Hacka skinka, äpple och purjolök smått.
  2. Blanda ihop yoghurt, majonnäs, creme fraiche, senap och mjölk med salt och peppar. Rör ner övriga ingredienser.
  3. Skär bort kanterna på brödet.
  4. Bre 1/3 av fyllningen på en skiva bröd och lika mycket på ännu en. Sedan staplar du alla 3.
  5. Bre resterande av smeten på ovansidan och kanterna.
  6. Rulla skinkorna och ostskivorna. Skär upp gurkan och montera.

 

Gör så här, räkfyllning:

  1. Hacka räkorna fint och blanda med yoghurt, majonnäs, creme fraiche, senap, citron och mjölk med salt och peppar.
  2. Skär bort kanterna på brödet.
  3. Bre 1/3 av fyllningen på en skiva bröd och lika mycket på ännu en. Sedan staplar du alla 3.
  4. Bre resterande av smeten på ovansidan och kanterna.
  5. Skär upp gurkan, rädisorna, dillkvistarna och montera.

 

Låt gärna stå en stund innan servering för att brödet ska hinna safta på sig lite.

Emma Cedborger

Lämna en kommentar