Smörstekt bröd med kronärtskockskräm med brynt smör, burrata, bakade tomater och friterad kapris

IMG_0658 (3)

3 mackor

60 min

Kronärtskockskräm:

  • 1 förpackning naturella kronärtskockshjärtan (240 g avrunnen vikt)
  • 80 g smör
  • 1/2 riven vitlöksklyfta
  • 2 msk citronsaft
  • salt
  • svartpeppar

Bakade tomater:

  • 400 g romanticatomater eller andra små tomater
  • ca 3 msk olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Friterad kapris:

  • 100 g kapris (avrunnen vikt)
  • rapsolja till fritering

Tillbehör:

  • 3 skivor surdegsbröd
  • 50 g smör
  • 3 burrata
  • olivolja att ringla över
  • parmesan/pecorino att riva på
  • ev basilika, oregano eller persilja till topping

En rejäl och otrolig macka som mättar ordentligt.

Tänk på att burratan är allra godast rumstempererad, plocka ur den ur kylen i god tid innan!

Rosta gärna tomaterna i en form istället för plåt för att kunna ta vara på den goda vätskan som blir av tomaterna och olivoljan. God att skeda över mackan.

Gör så här:

Bakade tomater:

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg tomaterna i en ugnssäker form och ringla över olivolja, salt och svartpeppar. Baka i ugnen tills de börjar se skrumpna ut. Tar ca 40 minuter.

Kronärtskockskräm:

Bryn smöret, vispa under tiden. Smöret är klart när det tystnat och är gyllenbrunt. Stäng av plattan tills du haft i kronärtskockorna.

Mixa kronärskockorna och blanda i kastrullen med smöret. Krämen ska vara ljummen. Smaka av med riven vitlök, citronsaft, salt och svartpeppar. Håll varm på låg temp.

Friterad kapris:

Lägg kaprisen på hushållspapper så den blir helt torr, den ska inte vara blöt. Fritera på ca 170 grader tills de blir krispiga. Fiska upp dem och låt rinna av på hushållspapper.

Smörstekt bröd:

Stek brödet gyllene i smör på båda sidor.

 

Lägg krämen på bröden, lägg på burratan och "öppna upp den" så den täcker hela mackan, salta och peppra. På med bakade tomater, ringlad olivolja, friterad kapris, pecorino/parmesan och eventuell ört!

Amanda Wiger

Lämna en kommentar