Smörstekt bröd med långbakat lammlägg, parmesanstuvad spetskål och chimichurri

IMG_0857 (2)

40 min + 3h-4h i ugn (minst)

Lammlägg:

  • ca 2-3 lammlägg
  • rapsolja till stekning
  • 2 schalottenlökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 msk tomatpuré
  • 3-4 msk kalvfond
  • 2 dl vatten
  • ca 6 dl rött vin
  • 1 kvist timjan
  • 1 kvist rosmarin
  • salt
  • svartpeppar

Parmesanstuvad spetskål:

  • ca 700 g spetskål (eller vitkål)
  • ca 30 g smör (minst)
  • 2.5 dl vispgrädde
  • ca 2 dl riven parmesan (minst)
  • salt
  • svartpeppar
  • eventuellt en skvätt sherryvinäger/citron

Chimichurri:

  • 1/2 kruka persilja
  • 1/2 kruka timjan
  • 1 röd chili (eller efter smak)
  • 1/2 riven vitlöksklyfta
  • 1.5 dl olivolja
  • 2 msk citronsaft + zest från halva citronen
  • salt
  • svartpeppar

Tillbehör:

  • 4 skivor surdegsbröd
  • smör till stekning (var ej blyg)
  • 1 knippe rädisor
  • krasse

Den här rejäla mackan kan ätas både som brunch, lunch eller middag!

Har man inte tid att vänta på långkoket kan lammlägget ersättas av lammfilé som steks i pannan eller vilket gott kött som helst.

Gör så här:

Lammet:

Sätt ugnen på 150 grader. Salta och peppra lammläggen och bryn i en stekpanna med olja tills de får en fin yta. Lägg över i en gryta med benen uppåt.

Fräs tomatpuré i några minuter i samma panna. Deglacera pannan genom att hälla i 1-2 dl vatten tills smakerna från pannan frigörs i vattnet. Häll vattnet med tomatpurén i grytan.

Skär schalottenlökarna i klyftor och mosa till vitlöken. I med lökarna i grytan. På med rödvin, kalvfond och ytterligare någon dl vatten så lammet täcks. Lägg i en kvist timjan och rosmarin. På med lock och ställ grytan i ugnen i minst 3-4 timmar men gärna längre. Vänd lammet efter halva tiden. Kan vara bra att kika till lammet några gånger för att se hur det beter sig och om temperaturen behöver justeras.

Fixa tillbehören medan lammläggen är i ugnen!

Ta ur lammet ur ugnen. Det är färdigt när det faller isär från benet. Sila av skyn i en kastrull och lägg tillbaka lammläggen i grytan och håll varma i ugnen på ca 80 grader. Låt skyn puttra på spisen tills konsistensen tjocknar.

Lossa lammet från benen i bitar, ta inte sönder det för mycket så det blir trådigt, godare med lite bitar tycker jag. Blanda lammet med skyn.

 

Chimichurri:

Finhacka örter och chili. Riv vitlöken. Blanda i en skål med olivolja, citronsaft- och zest. Smaka av med salt och peppar. Den ska vara syrlig för att bryta av det mustiga och salta. Ha i mer citron om det behövs.

 

Parmesanstuvad spetskål:

Skiva spetskålen i ca 4 cm stora bitar (inte så noga). Stek i smör tills de får fin yta. Tillsätt vispgrädde och låt koka in några minuter Tillsätt riven parmesan efter smak. Kålen ska vara krämig men inte rinnig. Salta och peppra. Ha ev en skvätt sherryvinäger eller citron mot slutet.

 

Rädisor:

Hyvla rädisorna tunt. Gärna på mandolin. Lägg i isvatten om du orkar - då blir de extra krispiga. Torka torra.

 

Brödet:

Stek brödet krispigt och gyllene i rejäla mängder smör. Snåla inte.

 

Placera brödet på en tallrik, på med parmesanstuvad spetskål, lammet, krispiga rädisor och krasse! Det gör ingenting om det rinner ut lite god sky från lammet över tallriken, det ska vara lite grisigt!

Amanda Wiger

Lämna en kommentar