Snabbrimmad lax

IMG_9676

1 dygn, 2 pers

Lax

  • ca 200 g färsk lax
  • 2 msk salt
  • 2 msk strösocker

Sallad

  • ca 2 nävar fint riven fänkål eller vitkål
  • 1 msk finhackad färsk dill
  • 1 tsk vitvinsvinäger/citron
  • 3 msk majonnäs
  • salt & peppar
  • färska rädisor
  • Gemsallad eller liknande

Att rimma sin egen lax är otroligt gott! Om fisken är vildfångad är det en god idé att frysa in den under några dygn men odlad lax brukar vara okej att använda på direkten.

Du kan äta den till dina favorittillbehör men här har jag fyllt salladsblad med lax, en dill- och fänkålsblandning och färska rädisor.

Gör så här:

  1. Ta bort eventuellt skinn från laxen och skär den i tunna strimlor
  2. Blanda salt och socker i en skål
  3. Lägg ut laxen på ett fat och strö din saltblandning jämnt över ena sidan, vänd sen laxbitarna och strö resterande på andra sidan
  4. Samla ihop laxbitarna och lägg i en påse eller tätslutande låda och förvara i kylen över natten
  5. Finstrimla fänkål eller vitkål och hacka färsk dill
  6. Blanda vinäger, majonnäs/citron, salt och peppar
  7. Lägg i fänkålen och dillen
  8. Skölj gemsalladen och lägg ut enskilda blad på ett fat
  9. Fyll salladsbladen med fänkålssalladen, 1-2 skivor lax och  toppa med rädisor
Lin Mellgard

Lämna en kommentar