Sommartårta med jordgubbar och rabarber

Rörstrand
Rörstrand

Jordgubbstårta är en svensk sommarklassiker och den här varianten tog jag fram till Rörstrand. Vi snackar svenskt klassiskt porslin, Mon Amie, med svensk klassisk tårta vilket måste bli en sommarsuccé!

Den här botten blir saftig och är lätt att baka. Gör den gärna dagen innan så att den får safta till sig i kylen över natten. Botten kan göras långt före och frysas in.

Om du vill kan du dela den i mitten istället för tre delar, det beror helt enkelt på hur många lager fyllning du vill ha på.

Kokade ihop en snabb och enkel kompott på rabarber och jordgubbar. Det går utmärkt att använda frysta jordgubbar till fyllningen.

Det blir en del kompott kvar och den kan du förvara i kylen tills du vill använda det. Exempelvis perfekt till en rulltårta!

Jag valde att göra en vaniljkräm med creme fraiche för att matcha sötman i kompotten men du kan såklart använda vanlig vaniljkräm om du vill.

När man toppar tårtan med en stor hög naturella jordgubbar och täcker tårtan med grädde så blir det som en egen dessert bara det. Jordgubbar och grädde liksom!

Yvonne - Baka Lite

Ingredienser:

Jordgubbstårta
8-12 bitar

Tårtbotten:
4 st ägg
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
3/4 dl vatten, hett
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver

Smör till formen

Jordgubbs- & rabarberkomptt:
400 g jorgubbar, fryst
200 g rabarber
3 dl syltsocker

Vaniljkräm:
2 dl grädde
2 dl creme fraiche
1 tsk vaniljpulver

Topping:
2 dl grädde
300- 500 g färska jordgubbar

Instruktioner:

Tårtbotten:
1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av en springform, 22 cm, och smörj kanterna med smör.

3. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt.

4. Blanda och sikta samman mjöl och bakpulver.

5. Tillsätt de torra ingredienserna under så lite vispning som möjligt.

6. Tillsätt hett vatten och vispa slätt.

7. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr. Håll koll efter 30 minuter och flytta ner formen ett steg om ovansidan börjar bli för mörk.

8. Låt svalna helt i formen.

Kompott:
9. Grovhacka rabarber och jordgubbar.

10. Lägg i en kastrull tillsammans med syltsocker och låt sjuda i ca 5 minuter, eller enligt förpackningen, tills du har en kompott. Mixa eventuellt.

11. Ställ åt sidan för att svalna helt.

Vaniljkräm:
12. Vispa samman ingredienserna till en spritsbar kräm.

13. Häll i en spritspåse eller en fryspåse.

Montering:
14. Lossa tårtbotten från formen och dela den i tre lika stora delar.

15. Lägg den första botten på ett tårtfat bred ut ett tunt lager kompott över hela.
Klipp ett hål i påsen och spritsa en ring vaniljkräm runt bottens kanter och fyll mitten med kompott.

16. Spritsa och bred mycket försiktigt ut vaniljkräm ovanpå kompotten.

17. Lägg på en till botten och upprepa.

18. Lägg på den sista botten och täck hela tårtan med resten vaniljkrämen, det blir ett tunt lager som enbart är till för att kapsla in.

Hit kan tårtan förberedas och förvaras i kylen, gärna över natten så att den blir riktigt saftig.

Topping:
19. Vispa grädden fast och bred eller spritsa grädden på hela tårtan som du önskar.

20. Toppa med en rejäl hög jordgubbar och servera.

Enkelt & gott!

Lämna en kommentar