Wontontaco spicy tuna

IMG_0175 (2)

ca 20 små tacos

60 minuter

  • 20 wontonark (finns att köpa frysta i asiatiska livsmedelsbutiker)
  • rapsolja till fritering
  • 350 g färsk tonfisk
  • 2 dl majonäs (egengjord eller Hellmans)
  • ca 1 msk gochujang (justeras efter smak)
  • ca 1 msk pressad lime + lime till servering
  • 2 tsk japansk soja
  • 1-1.5 nashipäron
  • 1 liten schalottenlök
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 kruka koriander

Det kan vara lite klurigt att fritera arken till snygga tacos, då de är lite bångstyriga i oljan. Ett bra knep är att använda två pincetter för att få kontroll på spektaklet. Har man inte det går det bra ändå. Blir de inte snygga så är det inte hela världen, blir gott iallafall. Det är väldigt många ark i en förpackning så det finns utrymme för träning, mina första blev fula men titta så tjusiga de blev tillslut!

Gör så här:

Klipp eller stansa arken runda i önskad storlek. Jag tog ca 4 ark i taget och använde ett glas som mått och klippte dem runda.

Värm oljan till ca 160-180 grader. Använd med fördel två pincetter och lyft degen i kanterna. Tryck ner ena sidan i oljan och vänd sedan och tryck ner den andra sidan mot botten av kastrullen för att kunna platta till de bubblor som blir och justera formen så sidorna blir platta. Fritera tills arken är gyllenbruna och önskad form. Lägg på hushållspapper.

Blanda majon med gochujang, pressad lime, soja, salt och peppar. Smaka av och justera hettan efter smak. Tänk på att smakerna kommer upplevas mildare när det blandas ut med tonfisken. Dra på med smakerna!

Hacka upp tonfisk, schalottenlök och koriander. Blanda med gochujangmajon.

Hacka päronet i små kuber. Jag orkade inte skala det och det gjorde ingenting. På bilden blandade jag i päronen i röran, men hade jag gjort om detta hade jag haft dem i som de är.

Fördela päron och tonfiskröran i tacon, toppa med koriander och pressa över lime vid servering!

Amanda Wiger

Lämna en kommentar