Kalljäst runt bröd till smörgåstårta

Rund smörgåstårta bakalite.se 2

När du ska göra din egen smörgåstårta kan du såklart använda köpebröd för enkelhetens skull.

Du kan också baka ditt eget, som det här smakrika och saftiga kalljästa brödet.

Det här receptet bakas i två springformar och ger en stor smörgåstårta med tre lager fyllning. Brödet kan bakas lång tid i förväg och förvaras i frysen.

Fyll och toppa din smörgåstårta med dina favoriter men jag skriver upp det som jag använde i den här vegetariska varianten.

Lycka till!

Yvonne - Baka Lite

Ingredienser:

Kalljäst bröd till rund smörgåstårta

25 g jäst
7 dl vatten
1 dl olivolja
½ msk socker
½ msk salt
6 dl durumvetemjöl
ca 8 dl vetemjöl

Olivolja till degen

Instruktioner:

Dag 1:
1. Klä botten av två springformar, 24 cm, med bakplåtspapper.

2. Lös upp jästen i kallt vatten.

3. Tillsätt olja, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta samman, gärna med maskin, i 10 minuter och tillsätt mjöl tills du har en fast deg.

4. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i hälften.

5. Forma degen till runda bröd, smörj in med rikligt av olivolja och lägg i formarna.

6. Plasta in och ställ i kylen över natten.

Dag 2:
7. Ta formarna ur kylen och låt jäsa till dubbel storlek, ca 1-2 timmar.

8. Sätt ugnen på 175 grader.

9. Grädda bröden i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter. Knacka på bröden och om de låter ihåliga är de klara även om brödet fortfarande är ljust.

10. Låt svalna något i formen och vänd sedan ur bröden på galler där de får vila under bakduk, gärna över natten.

11. Jämna till kanterna och halvera bröden så att du har fyra lika stora bottnar.

Om du fryser in brödet så dela det innan. Eventuellt spill, efter att du jämnat till, kan användas till krutonger i nästa sallad.

Fyllning till vegetarisk smörgåstårta:

Fyllning 1:

5 st ägg
½ dl kapris
100 g färskost
3 msk majonnäs
1 krm svartpeppar
1 krm salt

1. Hårdkoka äggen, skala och grovhacka.

Koka eventuellt fler ägg om du vill ha det till toppingen!

2. Grovhacka kapris.
3. Blanda färskost och majonnäs väl.
4. Rör ner kapris och vänd sist ner äggen.
5. Ställ i kylen.

Fyllning 2:

4 st avocado
2 st salladslök
200 g färskost, naturell
1 st vitlöksklyfta
½ tsk salt
1 krm svartpeppar

1. Skala och dela avocado i mindre bitar.
2. Pressa eller riv vitlöken fint.
3. Vispa samman allt och ställ i kylen.

Fyllning 3:

300 g Feta- eller salladsost
5 st soltorkade tomater, i olja
15 st svarta oliver
2 dl creme fraiche
1 krm svartpeppar

1. Grovhacka tomater och oliver.
2. Dela Fetaosten i mindre bitar.
3. Vispa samman allt och ställ i kylen.

Olivolja till bröden

Topping:
400 g färskost, naturell
3 msk majonnäs

1. Vispa samman färskost och majonnäs.
2. Bred på varje bröd och sen runt hela.

Förslag till garnityr:
Kokt ägg
Avocado
Körsbärstomater
Stora gurkskivor
Picklad rödlök
Machésallat
Oliver

Montering:
1. Lägg en botten på ett tårtfat och ringla olivolja ovanpå.
2. Lägg på fyllning 3 och lägg på en botten.
3. Ringla på olivolja och fyllning 2.
4. Lägg på en botten, olivolja och fyllning 3.
5. Toppa med den sista botten och täck hela tårtan med topping.
6. Garnera med det du vill!

Enkelt & gott!

Lämna en kommentar