Kryddiga, mjuka Pepparkaksbollar med choklad

Pepparkaksbollar Pillivuyt bakalite.se 2
Pepparkaksbollar Pillivuyt bakalite.se 1

Snart är det Lucia och eftersom jag tycker att alla tillfällen är värda att firas så blir det Luciafika för hela slanten.

Pepparkaksdeg. Det får man ju inte äta, då får man ont i magen, det är fel och annat som vi hört sedan barnsben.

Nu är jag vuxen så jag säger nej.

Vi doppar pepparkaksdegen (utan jäsmedlet som ev kunde orsaka magont), i choklad så är det fritt fram.

Så varsågod, här är troligen det godaste julgodiset du kommer smaka.

För att hålla det vuxet och ännu mer tillåtet så serverar jag fikat med Pillivuyt, du vet, keeping it classy!

Och ändå lever ut barndomsdrömmar, hur små de än må vara.

Yvonne - Baka Lite

Ingredienser:
30-50 st

100 g smör
3/4 dl sirap, mörk
1½ dl socker
3/4 dl grädde
5 dl vetemjöl
1½ tsk ingefära, malen
1½ tsk kanel, malen
1½ tsk kakao
1 tsk kryddnejlika, malen
1 tsk kardemumma, malen

Topping:
150 g choklad, ca 50%
2-3 st pepparkakor

Instruktioner:

1. Blanda smör, sirap, grädde och socker i en kastrull, värm och rör om tills allt smält samman.

2. Blanda mjöl, kryddor och kakao.

3. Arbeta samman alla ingredienser ordentligt.

4. Forma till en deg, plasta in och lägg i kylen en timme eller över natten.

5. Krossa pepparkakorna till toppingen.

6. Ta fram degen och dela i häften. Lägg ena halvan in kylen och dela den andra i mindre delar, ungefär en matsked stora.

7. Lägg bollarna på en tallrik i kylen medan du rullar den andra halvan av degen.

8. Smält choklad med smör i en kopp eller liknande, låt svalna något.

9. Ta fram ett bakplåtspapper, sätt på en bricka som får plats i kylen.

10. Tryck in en sticka, ex provsticka, i varje boll och doppa helt i chokladen. Låt rinna av något och släpp sen ner bollen den på brickan. Strö över pepparkakssmul över hålet.

11. Ställ i kylen att stelna.

Enkelt & gott!

Lämna en kommentar