Svamprisotto med skogschampinjoner, ostronskivling, krutonger och syrlig persiljeolja

IMG_0009 (3)

4 personer

60 minuter

Ingredienser:

  • 4 dl risottoris
  • 500 g skogschampinjoner
  • 300 g ostronskivling
  • 2 dl vitt, torrt vin
  • 5 schalottenlökar (2 till risotton, 3 till buljongen)
  • 5 vitlöksklyftor (3 till risotton, 2 till buljongen)
  • ca 1.5 dl olivolja (1 dl till persiljeoljan och resten till stekning)
  • 1 kruka persilja
  • ca 2 msk citronsaft
  • 2 skivor surdegsbröd
  • ca 250 g smör
  • 1 dl riven parmesan i risotton + topping

Det här receptet är med egengjord svampbuljong men det går förstås bra att byta ut mot vanlig köpefond!

Svampen som används i buljongen sparas till risotton för att unvika svinn.

Gör så här:

Buljong
Dela skogschampinjonerna och tre schalottenlökar i grova bitar. Mosa till en vitlöksklyfta. Fräs lökarna och svampen i olivolja tills de får färg. Tillsätt 1,5 liter vatten. Koka upp och låt sjuda minst 30 minuter men gärna längre. Sila av och håll buljongen varm på spisen. Spara champinjonerna till risotton.


Persiljeolja
Mixa 1 dl olivolja med halva krukan persilja. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.

Krutonger
Riv brödbitarna istället för att skära dem. Stek gyllene och krispiga i smör. Salta.

Risotto
Hacka skogschampinjonerna från buljongen i mindre bitar. Finhacka schalottenlök och vitlök.

Stek den hackade svampen i en rejäl klick smör på medel till hög värme tills den får ordentligt med färg. Sänk värmen och fräs med schalottenlök och vitlök, de ska inte få färg utan bara mjukna. Tillsätt några matskedar olivolja och ha därefter i riset. Stek tills det börjar se genomskinligt ut.

Tillsätt vinet och låt det reducera bort helt. Häll över buljongen lite i taget och rör kontinuerligt under tillagningstiden (se anvisning på förpackningen). Se till att det inte blir helt torrt i pannan. Riv ca 1-2 dl parmesan i risotton mot slutet. Tillsätt minst 50 g smör och smaka av med salt och peppar. Risotton är allra godast när den är något lös i konsistensen och inte som en fast klump.

Smörstekt ostronskivling
Riv isär ostronskivlingen och stek i smör tills de får ordentligt med färg. Salta och peppra.

Lägg risotton i botten. Toppa med ostronskivling, krutonger och persiljeolja! Garnera med persilja och förstås, mer riven parmesan!

Amanda Wiger

Lämna en kommentar