Svartrot med pocherat ägg och ramslökshollandaise

C2F7DE96-6631-448E-B2D5-8B27B70F3A84 (2)

4 personer

40 minuter

  • 6-8 svarrötter (beroende på storlek)
  • 1/2 citron
  • 7 ägg (4 att pochera + 3 till hollandaisesåsen)
  • 2 schalottenlökar
  • 2 dl vatten
  • 3 msk vitvinsvinäger
  • 250 g smör
  • 50 g ramslök
  • krasse till topping

Tänk på att lägga svartroten i vatten med ett par msk citronsaft i direkt efter att du skalat den. Då den annars blir brun och ful.

Det kan bli lite sås över men hellre det än tvärt om!

Gör så här:

Ramslökshollandaise:

Hacka schalottenlöken grovt, den ska silas bort så det är inte så noga.

Lägg schalottenlök, vatten och vinäger i en kastrull och låt puttra på medelvärme tills enbart 1/2 dl av vätskan återstår.

Smält under tiden smöret på låg värme. Ta av smöret från plattan så snart det smält. Smöret får absolut inte vara för varmt - då spricker såsen. Jag brukar stoppa ner ett finger i såsen och då ska det kännas ljummet.

Mixa ramslöken, tillsätt lite smör om du behöver vätska för att kunna mixa den.

Sila av reduktionen ner i en kastrull tillsammans med äggulorna. Häll i den mixade ramslöken. Vispa samman på låg värme tills blandningen tjocknar och du är nöjd med konsistensen. Tänk på att såsen inte blir tjockare än den är i detta skede. Ta av från plattan. Vispa i lite smör i taget och se till att den går ihop innan du häller i mer smör. Smaka av med salt, svartpeppar och eventuellt en skvätt citron/vinäger.

 

Kokt svartrot:

Skala svartrötterna och lägg dem direkt i kallt vatten med citron. Skär bort de träiga ändarna och dela svartroten så du får lagom stora bitar. Jag sneddar kanten bara för syns skull.

Koka försiktigt i ca 7 minuter i lättsaltat vatten. Koktiden varierar då svartroten varierar i storlek. Känn på dem med en gaffel - de ska vara lite tuggmotstånd kvar.

 

Pocherade ägg:

Koka upp vatten. Dra ner värmen så vattnet sjuder - det ska inte koka. Häll i salt och ättika. Knäck 1 ägg i taget i en skål - gör en virvel i vattnet och häll i ägget. Koka i ca 3 minuter och upprepa för alla fyra ägg. Man kan köra flera samtidigt men lättare att ha koll på ett i taget tycker jag men det är en smaksak.

 

Servera med svartrötterna i botten, pocherat ägg, ramslökshollandaise och toppa med krasse!

 

 

Författare

Lämna en kommentar