Tarte Tatin

IMG_1326 (1) (kopia)

Till degen:

2 ägg
160 g strösocker
280 g vetemjöl
10 g bakpulver
200 g smör
0,5 tsk salt
1 tsk vaniljsocker

Fyllningen:

4 äpplen
150 g socker
70 g smör
1 tsk kanel

Gör så här:

1. Sikta mjöl, bakpulver, salt, vaniljsocker
2. Häll i sockret och rör samman

3. Skär det kalla smöret i mindre bitar och smula in det i mjölblandningen tills det är jämnt fördelat

4. Knäck i äggen och blanda tills det blir en deg.

5. Plasta in och lägg in i kylen.

1. Skär äpplena i tunna skivor, dem är ca 0,25 cm tjocka.

2. Häll i sockret i en stekpanna och låt smälta (värme 7 av 9)

3. När sockret smält, lägg i smöret och låt det smälta in i såsen. Sänk också värmen så att sockret inte bränns.

4. Lägg i äpplena och kanelen och vänd i 7-8 minuter i karamellsåsen på låg värme.

Här har ni alternativet att använda stekpannan som form (som man egentligen ska göra) eller använda en pajform som substitut (förlorar lite french-points men blir minst lika bra)

5. Gör ni som jag så lägger ni äpplena i botten på en pajform och häll över karamellsåsen som är kvar i stekpannan.

6. Ta ut degen ur kylskåpet och kavla ut den mellan två bakplåtspapper till rätt storlek, alltså så den täcker formen.

7. Grädda i ugnen på 150 (jag hade varmluft) grader i 50-60 minuter eller tills den fått en fin, jämn yta!

8. Låt svalna i ca 5 minuter innan du vänder den upp och ner på ett fat och lossar på formen under. Låt svalna ytterligare lite till innan den avnjuts.

Medina Sehic

Lämna en kommentar