Tiramisu med kaffesirap, chokladkross och vaniljglass
20 min
4 pers
Ingredienser:
Tiramisu:
- 200 g Mascarpone
- 8 st Savoyardkex
- 1 tsk Vaniljpulver
- 4 droppar Bittermandelolja
- 1 msk Strösocker
- 3 msk Espresso
- 1 msk Konjak
- Kakao
Kaffesirap:
- 1 dl Mörk sirap
- 10 st Kaffebönor
Chokladkross:
- 4 st Digistivekex
- 1 msk Smör
- 1 msk Kakao
- 1 msk Strösocker
Övrigt:
- Vaniljglass
- Mörk choklad

Gör så här:
Kaffesirap
Börja med kaffesirapen. Blanda kaffebönorna med sirapen och låt det stå så länge som det är möjligt, gärna över natten. Sila av kaffebönorna.
Tiramisu
Blanda mascarponen med vaniljpulver, socker och bittermandeloljan. Blanda kaffet och konjaken. Lägg savoyardkexen på en tallrik och slå över kaffeblandningen, låt suga ut sig något, men lyft gärna bort kexen så att den har lite kärna kvar.
Chokladkross
Lägg kexen i en form, bre på mascarponekrämen och toppa med att pudra kakao över.
Krossa digestivekexen. Smält smöret och kexen, kakao samt sockret. Rör runt tills sockret löst upp sig. Häll upp i en skål, låt svalna innan servering.
Skär portionsbitar av tiramisu och servera detta tillsammans med vaniljglass och toppa mer hackad choklad.