Torsk med brynt soja och citronsmör

torsk

4 pers

40 min

Ingredienser:

  • 400-600g torskrygg
  • 300 g smör
  • 2 msk ljus soja
  • 1 st citron
  • 1,5 dl ärtor
  • 1 kruka dill
  • 1 kruka persilja
  • 20 st små fasta potatisar
  • 1 dl vitt vin
  • 1 dl vatten
  • Salt

Denna rätt är bland det godaste ja vet, helt klart en maträtt du måste testa. Vill du hellre se mig göra denna så hittar du det på min YouTube-kanal HÄR.

Gör så här:

Fisk:

Börja med att skära upp fisken i portionsbitar och salta torsken runt om. Låt denna stå och dra i ca 20 minuter. Lägg fisken i en ugnsfast form och slå på vinet o vattnet. Baka fisken i ugnen som håller en temperatur på 120 grader tills en innertemperatur på 42-43grader.

Potatis:

Koka upp välsaltat vatten och ha i potatisen. Koka den till den är mjuk rakt igenom. Finhacka lite av dillen samt persiljan och ha i den i kastrullen tillsammans med lite rapsolja så att örterna fastnar på potatisen.

Brynt smörsås:

Ha i smöret i en kastrull och bryn det på medelvärme under konstant omrörning tills det är helt gyllenbrunt och doftar karamell. Tillsätt sojan, mest från citronen samt juice från minst halva citronen. Avsluta med att ha i ärtorna samt rikligt med fint hackad dill. Smaka av med salt.

Servera!

Gabriel Jonsson

2 Kommentarer

  1. Jesper den maj 14, 2021 kl 19:48

    Hej!

    Måste säga att just såsen här är helt sjukt god, kan inte hålla med dig mer!
    Jag och tjejen körde torskfilé tillsammans med fänkål, rädisa, chilli och massa annat gött i ett foliepaket på grillen.
    Vi är båda två helt sålda på ditt brynta smör här och körde det till såklart!
    Nu ställde tjejen frågan hur det hade varit att göra såsen innan och hälla på i foliepaketet och sen köra hela härligheten på grillen? Bränner man såsen då eller tror du det kan bli bra?

    Tack för en jävla massa bra tips och säg till om du vill ha några kilo hjortkött när du svänger förbi Göteborg nästa gång!😄

    • Gabriel Jonsson Profilbild Gabriel - Ett Gott Land den september 13, 2021 kl 17:41

      Härligt 🙂

      Om man lägger smör soja och citron i foliepaketet så får du nog denna sås ändå 🙂 Annars skulle jag göra den separat så det går att styra sältan och syran enklare 🙂

      Tack

Lämna en kommentar