Torsk med pepparrotsås och ljummen "potatissallad"

torsk NEFF

4 pers

45 minuter

Ingredienser:

  • 600 g färsk torsk
  • 1 kruka timjan
  • 2 msk vitt vin
  • Smör
  • Salt
  • Rapsolja

Potatis sallad:

  • 12 st fasta små potatisar
  • 2 st palternnackor
  • 1 schalottenlök
  • 1 st selleri
  • 1 st fänkål
  • 1,5 dl ärtor
  • 1 st salladslök
  • Smör
  • Peppar
  • Salt

Sås:

  • Pepparrot
  • 1 st schalottenlök
  • 1 kruka dill
  • 1 kruka gräslök
  • 2 dl vitt vin
  • 2 msk koncentrerad fisk fond
  • 4 dl grädde
  • Salt

Supergott och enkelt recept till både vardag eller festligare tillfällen! Vill du hellre se hur jag gör detta så hittar du det på min Youtube-kanal HÄR.

Gör så här:

Börja med att koka potatisen i välsaltat vatten, häll av vattnet när potatisen har en liten kärna kvar.

Fisk

Portionera din tors portionsbitar och lägg dem i en vacuumpåse tillsammans med smör salt och timjan samt lite vin. Sous-vida torsken till en innertemperatur på 52 grader.

Sås

Hacka ner schalottenlöken och svetta den i en stekpanna med hög kant eller en kastull med olja. Tillsätt vinet och reducera ner detta tills nästan allt har dunstat bort. Ha i fiskfond samt grädden. Låt detta reducera ihop till önskad konsistens. Hacka örterna fin och ha i dem precis innan servering. Smaka av med fint riven pepparrot oh salt efter smak.

Potatissallad 

Skär potatisen i mindre bitar, hacka löken, fänkålen och en liten del av sellerin. Hetta upp en stekpanna med smör i och tillsätt potatisen och stek till den fått färg. Ha i löken och stek med den något. I slutet tillsätter du fänkålen, sellerin och ärtorna så dem blir ljumna.

Servera allt ihopa på en fin tallrik och avsluta med att skeda rikligt med så över fisken, toppa med fint skuren salladslök.

Gabriel Jonsson

Lämna en kommentar