Tryffelkakans tryffelkaka

Tryffelkaka bakalite.se

Om du är sugen på choklad, alltså riktigt chokladig choklad är det här kakan för dig. Den är mäktig och passar bäst i små bitar tillsammans med några goda bär, frukt och glass.

 

Förra sommaren bakade jag den här som en dessert till min fantastiska vän Lena som driver restaurang Flamman.

Hon serverade den i restaurangen tillsammans med jordärtkocksglass, rostad vit choklad, röda och svarta vinbär. Du hör ju vilken kombination!

Du kan välja andra varianter av socker och sirap och byta ut rakt av.

Oavsett så har du en chokladdessert som heter duga. Jo, tack. Jag uttrycker mig även som en (riktigt härlig) tant ibland.

Glad fika!

Yvonne - Baka Lite

Ingredienser:

Kaka
8-15 bitar

Botten:
175 g smör
1 dl rörsocker
½ dl farinsocker
½ dl mörk muscovadosirap
50 g mörk choklad
½ tsk vaniljpulver eller 3 tsk vaniljsocker
3 dl mjöl
½ dl kakao
3 st ägg
1 tsk bakpulver

Smör till formen

Chokladtryffel:
200 g choklad, mörk
100 g choklad, ljus
2½ dl grädde
25 g smör

Instruktioner:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä botten av en springform, 18-22 cm, med bakplåtspapper och smörj kanterna med smör.

2. Finhacka chokladen.

3. Smält smöret och tillsätt choklad, rör tills chokladen smält.

4. Tillsätt rörsoscker, farinsocker och muscovadosirap. Vispa slätt.

5. Sikta ner mjöl, kakao, vaniljpulver och bakpulver. Vispa samman.

6. Tillsätt ett ägg i taget under vispning.

7. Häll smeten i formen och bred ut jämnt.

8. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Kanterna ska ha stannat medan mitten fortfarande är mjuk.

9. Låt svalna helt, täck med plastfolie eller liknande och ställ kakan i kylen.

10. Sätt tårtplast eller klipp till bakplåtspapper och sätt runt kakans kanter i springformen.

Tryffel:
11. Grovhacka chokladen och lägg i en bunke tillsammans med smöret.

12. Koka upp grädden och häll över chokladen och smöret. Låt stå ett par minuter och rör sedan till en slät och blank chokladkräm.

13. Häll chokladsmeten över kakan och låt svalna innan du ställer den i kylen för att stelna. Låt gärna stå över natten och ta fram en stund före servering.

14. Servera gärna med bär och glass eller grädde.

Lämna en kommentar