Våfflor med syrad grädde

4 personer (ca 4 hjärtan per person)
25 minuter
- 1 liten sötpotatis
- 2 medelstora potatisar, gärna en fast sort
- 1 dl glutenfritt eller vanligt mjöl
- 0,75 dl valfri mjölk
- 1 krm salt
- 1/2 tsk bakpulver
- 75 g smör
Tillbehör:
- syrad grädde/smetana
- stenbitsrom eller löjrom
- rödlök
- färsk gräslök
Dessa våfflor gjorde vi som förrätt på midsommar! Smeten består huvudsakligen av sötpotatis och vanlig potatis som ger extra krispighet OCH seghet samtidigt som du blir härligt mätt. Att använda brynt smör gör smaken ännu härligare, utöver kärlek så är det den hemliga ingrediensen i rätten.
Jag använder glutenfritt mjöl men vanligt går såklart alldeles utmärkt, ta det du har hemma.
Självklart kan du äta dessa med sylt och grädde, glass och chokladsås, jordnötssmör och banan. Låt fantasin sätta stopp. Min 4-åring älskar att äta dem med bara en klick smör på!
Gör så här:
- Börja med att skala potatisarna och riv grovt i ett rivjärn, lägg i en bunke
- Häll i mjöl, bakpulver, mjölk och salt med potatisen och blanda smeten väl (den ska inte vara för rinnig)
- Blanda den syrade grädden med en nypa salt och ställ kylt
- Finhacka rödlök och gräslök
- Bryn smöret i en kastrull genom att låta det puttra på medelvärme i ca 5 minuter, tills det bildas ett skum som du tar bort med en sked små mörka små korn samlas på botten. När doften av kola och nötighet fyller rummet så är smöret klart. Häll försiktigt i smöret, låt det bruna bottensedimentet vara kvar i kastrullen-det smakar beskt
- Blanda i smöret i smeten
- Ta en klick smör eller olja på våffeljärnet och grädda våfflorna på hög värme i ca 5 minuter. Våfflorna behöver lite längre tid än vanliga för att potatisen ska bli genomgräddad
- Ta loss med en träkniv eller dylikt och lägg på ett galler för att svala någon minut
- Klipp ut hjärtan, lägg på en klick syrad grädde, rom och rödlök+gräslök
- Ät direkt!