Vaniljbullar med brynt smör

Brynt smörbullar bakalite.se 3

Det sägs att brynt smör förhöjer det mesta i matväg och även om jag inte tycker att bullar behöver förhöjas så vill jag ändå testa.

Resultatet är en fluffig bulle med en kolasmakande sötma som gjorde succé i min familj.

Det nämndes att det smakade som munkar, alltså lite som friterat och det är ju supergott så det här kommer jag göra fler gånger.

Just här så valde jag, pga av impulsbakning, att inte kalljäsa degen, vilket jag nästan alltid gör. Det ger ju en annan typ av deg som är lite luftigare men absolut lika god.

Formen på bullen spelar mindre roll, istället för att rulla samman hela degen som vanliga kanelbullar så jag gjorde jag ett treslag och rullade ihop det istället. Bara för variation, inget annat.

Här använde jag brynt smör i degen och toppingen. Visst kunde jag ha brynt smöret till fyllningen också men jag var lite orolig för att det skulle bli för mycket men testa gärna och se om det förhöjde ännu mer!

Yvonne - Baka Lite

Ingredienser:
Vaniljbullar
20-30 st

150 g smör
50 g jäst
3 dl vatten
2 dl mjölk
1 dl socker
1 tsk kardemumma (kan uteslutas)
½ tsk salt
10-13 dl vetemjöl

Fyllning:
150 g smör
1 dl socker
½-1 tsk vaniljpulver eller 3 tsk vaniljsocker

Topping:
ca 50 g smör
1 dl socker

Instruktioner:

1. *Bryn 200 g smör (varav 50 g till topping), låt svalna och ställ sedan att stelna något i kylen, det ska vara mjukt.

* Bryn smöret genom att värma det i en kastrull på medelvärme under ständig vispning tills smöret doftar nötigt och har fått en gyllene färg.

2. Ljumma mjölk och vatten och lös upp jästen.

3. Tillsätt socker, kardemumma, salt och det mesta av mjölet.

4. Arbeta samman till en deg och tillsätt 150 g av det mjuka brynta smöret i små bitar. Arbeta rejält i tio minuter, gärna i maskin, tills du har en smidig deg som inte fastnar i kanterna.

5. Täck över och låt jäsa i en timme.

Fyllning:
6. Hyvla smör i en bunke, tillsätt socker och vispa med en elvisp tills det är bredbart.

7. Ställ 24-30 stora muffins- eller bullformar på två bakplåtar.

8. Ta upp degen på mjölat bakbord, dela på hälften och kavla ut den ena halvan till en rektangel, ca 30 x 40 cm.

9. Bred på fyllning jämnt över hela plattan och vik ett treslag.

10. Rulla ihop degen och lägg skarven nedåt. Skär ca 2-3 cm breda bitar och lägg med snittytan uppåt i formarna.

11. Gör samma sak med den andra deghalvan. Täck över bullarna och låt jäsa i en halvtimme.

12. Sätt ugnen på 220 grader.

13. Grädda bullarna i mitten av ugnen i 10-12 minuter, bullarna ska rest sig och fått färg.

14. Låt svalna på galler.

Topping:
15. Häll socker i en skål och värm upp det brynta smöret så att det blir flytande igen.

16. Pensla bullarna med smör och doppa dem i socker.

Enkelt & gott!

Lämna en kommentar