Världens godaste pepparkakor!

Pepparkakor bakalite.se recept
Pepparkakor bakalite.se recept 2

Pepparkakor ska ha massor av smak, gärna lite hetta i eftersmaken. Tycker jag.

Här är mitt bästa recept på pepparkakor och du kan självklart minska mängden kryddor om du iten gillar det. Det finns ju även färdoga kryddpåsar med pepparkakskrydda så byt ut om du vill.

Kakao är ett tips jag fått från min fantastiska mästerkocksgranne Lena Flaten och jag göra aldrig pepparkakor utan det. Det ger både extra smak men också mer färg som jag uppskattar.

Degen håller länge läge inplastad i kylen.

Om du inte orkar hålla på med kavling (jobbigt) så kan du använda osthyvel och skiva upp kakor och grädda. Det blir precis lika gott och sådär rustikt snyggt.

Om du inte har tålamod att låta degen vila över natten, (jag förstår!) så låt åtminstone degen ligga en halvtimme innan du ger dig på den.

Yvonne - Baka Lite

Ingredienser:

100 g smör
3/4 dl sirap, mörk
1½ dl socker
3/4 dl grädde
5 dl vetemjöl
1½ tsk ingefära, malen
1½ tsk kanel, malen
1½ tsk kakao
1½ tsk bikarbonat
1 tsk kryddnejlika, malen
1 tsk kardemumma, malen

Instruktioner:

Dag 1:
1. Blanda smör, sirap, grädde och socker i en kastrull, värm och rör om tills allt smält samman.

2. Blanda mjöl, kryddor, kakao och bikarbonat.

3. Arbeta samman alla ingredienser ordentligt, gärna i en assistent.

4. Forma till en deg, plasta in och lägg i kylen över natten.

Dag 2:
5. Ta fram degen och låt ligga i rumstemperatur i en halvtimme.

6. Sätt ugnen på 175 grader.

7. Kavla degen mellan två bakplåtspapper, så tunt eller tjock som du föredrar.

8. Stansa ut kakor med pepparkaksformar och ta bort överflödig deg. Flytta försiktigt över bakplåtspappret på en plåt och grädda i mitten av ugnen i ca 5 minuter eller tills kakorna fått färg.

9. Fortsätt med resten av degen och anpassa gräddningen efter degens tjocklek. Tjockare deg - längre gräddning.

Enkelt & gott!

Lämna en kommentar