Varmrökt lax med potatissallad

4 pers
60 min
Ingredienser:
Lax
- 400-600 g lax
- 2 msk rosépeppar
- Salt
- Rökspån
Potatissallad
- 900 g delikatesspotatis
- 1 st äpple
- 1 st röd lök
- 1/2 dl creme fraiche
- 1/2 dl majonnäs
- 1/2 dl valnötter
- 1 msk flytande honung
- 1 kruka dill
- Salt
- Peppar
Detta recept passar perfekt till sommarens alla måltider, lunch som middag. Har du ingen rök så köp en färdig lax och gör bara potatissalladen.
Gör så här:
Gör så här:
Lax
Börja med att lägga rökspånet i vatten ca 30 min. Lägg spånet i tråget och sätt på röken, låt den komma upp i värme ca 100-120 grader.
Mortla rosépepparn väl och blanda med rikligt av salt. Stryk in laxsidan med peppar och saltet. Lägg laxen på ett galler och sätt in den i röken. Laxen ska rökas i ca 100 grader tills den har en innertemperatur på 55-57 grader, använd med fördel en termometer.
Potatissallad
Tvätta och koka potatisen i välsaltat vatten till den nästan är helt klar. Häll av vattnet och låt potatisen ångas klart i kastrullen med lock på.
Skär ner potatisen i önskad storlek och lägg den i en stor skål. Hacka löken, dillen och valnätterna, lägg i samma skål. Tillsätt creme fraichen, majonnäsen samt den flytande honungen. Blanda väl och smaka av med salt och peppar.
Servera!