Varmrökt lax med potatissallad

IMG_5317

4 pers

60 min

Ingredienser:

Lax

  • 400-600 g lax
  • 2 msk rosépeppar
  • Salt
  • Rökspån

Potatissallad

  • 900 g delikatesspotatis
  • 1 st äpple
  • 1 st röd lök
  • 1/2 dl creme fraiche
  • 1/2 dl majonnäs
  • 1/2 dl valnötter
  • 1 msk flytande honung
  • 1 kruka dill
  • Salt
  • Peppar

Detta recept passar perfekt till sommarens alla måltider, lunch som middag. Har du ingen rök så köp en färdig lax och gör bara potatissalladen.

Gör så här:

Gör så här:

Lax

Börja med att lägga rökspånet i vatten ca 30 min. Lägg spånet i tråget och sätt på röken, låt den komma upp i värme ca 100-120 grader.

Mortla rosépepparn väl och blanda med rikligt av salt. Stryk in laxsidan med peppar och saltet. Lägg laxen på ett galler och sätt in den i röken. Laxen ska rökas i ca 100 grader tills den har en innertemperatur på 55-57 grader, använd med fördel en termometer. 

Potatissallad

Tvätta och koka potatisen i välsaltat vatten till den nästan är helt klar. Häll av vattnet och låt potatisen ångas klart i kastrullen med lock på.

Skär ner potatisen i önskad storlek och lägg den i en stor skål. Hacka löken, dillen och valnätterna, lägg i samma skål. Tillsätt creme fraichen, majonnäsen samt den flytande honungen. Blanda väl och smaka av med salt och peppar.

Servera!

Hej Gotland

Lämna en kommentar